Ηταν κάποτε μια χώρα

Ο Τζορτζ Μπους προφανώς δεν συνειδητοποίησε ακόμη τι έκανε ως πρόεδρος στο Ιράκ

Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη επειδή εκτέλεσα το καθήκον μου, γράφει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στα Απομνημονεύματά του που μόλις κυκλοφόρησαν στην Αμερική. Προφανώς δεν συνειδητοποίησε ακόμη τι έκανε ως πρόεδρος εκτός αν, παθολογικά, δεν έχει συνείδηση. Αρκεί να δει κανείς το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιδρομής στο Ιράκ που εκείνος διέταξε.

Πάνω απο 4 εκατ. παιδιά ηλικίας 2-12 ετών έχουν μείνει ορφανά και υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο χήρες, αναφέρει το ιρακινό υπουργείο Υγείας σε έκθεσή του στη Γραμματεία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή και αναφέρονται μόνο σε μετρήσεις του 2008. Η έκθεση περιέχει και άλλες πληροφορίες κυριολεκτικά συγκλονιστικές. Σε ένθετο υπόμνημα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι τα διαζύγια _ πρακτικά απαγορευμένα σε μουσουλμανική χώρα _ εκδίδονται με αναλογία 3 ανά 4 νέους γάμους. Τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν εγγεγραμμένοι 804.000 ανάπηροι _ οι 204.650 στα δύο κάτω άκρα _ και πάνω από 120.000 ήταν αγνοούμενοι. Περί τα 4,5 εκατ. Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και είναι πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η έκθεση του ιρακινού υπουργείου έφθασε στη Γραμματεία του ΟΗΕ λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία αποκαλύπτει ότι στις 142 φυλακές της χώρας βρίσκονται φυλακισμένοι 118.486 Ιρακινοί, με τα δύο τρίτα από αυτούς να μην έχουν προηγουμένως περάσει από δίκη. Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες «απόλυτης ανέχειας και φτώχειας» και η παιδική φυματίωση έχει προσβάλει περίπου το 30% των νέων ηλικίας ως 30 ετών.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ σε έρευνα που έκανε το καλοκαίρι του 2009 εξακρίβωσε 76.000 περιπτώσεις AIDS _ το 1998 η ίδια υπηρεσία είχε καταγράψει μόνο 114 _ και μια κατάσταση «εκτός κάθε δυνατού ελέγχου» στη χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, ενώ σημειώνονται κατά χιλιάδες κρούσματα αλκοολισμού σε μια χώρα όπου το ποτό ήταν αυστηρά απαγορευμένο πριν από τον πόλεμο.

Τρομακτικές είναι και οι υλικές καταστροφές _ το ένα στα τρία δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα είναι εντελώς κατεστραμμένο, το ηλεκτρικό δίκτυο λειτουργεί μόνο στο 25% της χώρας και το ένα στα πέντε σχολεία δεν λειτουργεί είτε επειδή δεν υπάρχουν δάσκαλοι είτε επειδή δεν υπάρχουν μαθητές. Το 1977 η UNESCO είχε διαπιστώσει ότι «η αγραμματοσύνη εξαφανίστηκε πλήρως στο Ιράκ», αλλά σήμερα το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι αγράμματο, ιδιαίτερα η νέα γενιά. Το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό αλλά με απόφαση της UNESCO δεν αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών. Υπάρχουν 550 κόμματα και πολιτικοί οργανισμοί _ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν δική τους ένοπλη πολιτοφυλακή _, 11.400 μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και 126 ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

eust@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.