ΜΑΪΑΜΙ Επειτα από έναν χωρισμό οι άνδρες δείχνουν συνήθως πιο αδιάφοροι από τις γυναίκες, πηγαίνουν με τους φίλους τους σε μπαρ και μιλάνε ακόμη περισσότερο απ΄ ό,τι παλαιότερα για το ποδόσφαιρο. Και όμως, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Φλόριδας γκρεμίζει τον μύθο που θέλει τους άνδρες «σκληρούς» και τις γυναίκες «να κλαίνε» για το τέλος μιας σχέσης· δείχνει ότι οι άνδρες ηλικίας 18 ετών ως 23 ετών υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες όταν χωρίζουν.
Μελετώντας 1.000
ανύπανδρους νεαρούς ενήλικες και των δύο φύλων, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ρόμπιν Σάιμον καταρρίπτει την επικρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις συναισθηματικές διακυμάνσεις μιας ερωτικής σχέσης. « Αν και οι άνδρες προσπαθούν πολλές φορές να κρύψουν τα συναισθήματα λύπης που τους διακατέχουν σε έναν χωρισμό, τα ειδύλλια που τελειώνουν άδοξα τους κοστίζουν πιο πολύ απ΄ ό,τι στις γυναίκεςστην ηλικιακή ομάδα των 18 ετών ως 23 ετών » λέει η ερευνήτρια.
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα δύο φύλα εκφράζουν τον πόνο τους διαφορετικά. « Οι γυναίκες τείνουν να εκφράζουν τη στενοχώρια τους με κατάθλιψη, ενώ στους άνδρες δημιουργεί προβλήματα ουσίας. Ενδεχομένως τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για την ψυχική υγεία και τη μετάβαση στην ενηλικίωση να οφείλονται στο γεγονός ότι οι νεαροί άνδρες έχουν ελάχιστα άτομα στα οποία εκμυστηρεύονται τις πολύ προσωπικές τους σκέψεις πέρα από την ερωτική τους σύντροφο. Είναι μάλιστα πιθανό κάποιοι να καταφύγουν στο αλκοόλ. Αντιθέτως οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν στενή σχέση με φίλους, ή την οικογένειά τους, από τους οποίους ζητούν βοήθεια και συμπαράσταση » εξηγεί η κοινωνιολόγος.
Ενα άλλο εύρημα που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι άνδρες απολαμβάνουν μεγαλύτερα συναισθηματικά οφέλη από τα θετικά στοιχεία μιας σχέσης, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάζεται περισσότερο από το άγχος που προκαλεί ένας χωρισμός. Το ποσοστό αυτοκτονίας των ανδρών που έχουν βιώσει ερωτική απόρριψη είναι από τρεις ως τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των εγκαταλειμμένων γυναικών. Αν λάβουμε δε υπόψη τον συνδυασμό θλίψης και αλκοόλ, σίγουρα ο πόνος του χωρισμού οδηγεί στον θάνατο ορδές ανδρών σε αυτοκινητικά δυστυχήματα, καβγάδες και παρόμοια περιστατικά.
Αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των συναισθηματικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, υποστηρίζουν ότι « η ψυχική καταπόνηση που βιώνουν οι νεαροί άνδρες για το τέλος μιας ερωτικής σχέσης μπορεί να σχετίζεται με μια εύθραυστη συναισθηματική ισορροπία, διότι ο χωρισμός απειλεί την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και την αίσθηση ότι αξίζουν». Επιπλέον, οι νεαροί άνδρες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα της σχέσης τους, ενώ για τις περισσότερες νεαρές γυναίκες σημασία έχει το κατά πόσο βρίσκονται σε σχέση ή όχι. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που εξωτερικεύουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους ξεπερνούν πιο γρήγορα τον χωρισμό.