Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ περνά στην αντεπίθεση

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα είναι μεν οδυνηρό, αλλά λόγω του πλήθους και της ανωνυμίας των πληγέντων ελάχιστα συγκινεί. Αντίθετα το πλήγμα στους κροίσους του πλανήτη αποκτά ενδιαφέρον και λόγω των απόλυτων αριθμών που διακυβεύονται και λόγω της αναγνωρισιμότητας των πρωταγωνιστών του «δράματος». O Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμντουλαζίζ αλ Σαούντ είναι μία από τις διασημότερες προσωπικότητες του αραβικού κόσμου χάρη στον πλούτο αλλά και στην εκκεντρικότητά του. Η πρόσφατη κρίση στοίχισε πολλά στον επονομαζόμενο «Μπάφετ της Αραβίας», όμωςο εμβληματικός επενδυτής δεν το βάζει κάτω και σχεδιάζει την αντεπίθεσή του. Στόχος του, να κερδίσει 4,5 δισ. δολάρια! Τόσα του... λείπουν για να φθάσει η περιουσία του στα επίπεδα που ήταν τον Μάιο του 2000. Οταν δηλαδή έκανε ένα νέο ξεκίνημα για να καλύψει τις ζημιές που είχε υποστεί από το σκάσιμο της φούσκας του Ιnternet.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα είναι μεν οδυνηρό, αλλά λόγω του πλήθους και της ανωνυμίας των πληγέντων ελάχιστα συγκινεί. Αντίθετα το πλήγμα στους κροίσους του πλανήτη αποκτά ενδιαφέρον και λόγω των απόλυτων αριθμών που διακυβεύονται και λόγω της αναγνωρισιμότητας
των πρωταγωνιστών του «δράματος». O Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμντουλαζίζ αλ Σαούντ είναι μία από τις διασημότερες προσωπικότητες του αραβικού κόσμου χάρη στον πλούτο αλλά και στην εκκεντρικότητά του. Η πρόσφατη κρίση στοίχισε πολλά στον επονομαζόμενο «Μπάφετ της Αραβίας», όμωςο εμβληματικός επενδυτής
δεν το βάζει κάτω και σχεδιάζει την αντεπίθεσή του. Στόχος του, να κερδίσει 4,5 δισ. δολάρια! Τόσα του… λείπουν για να φθάσει η περιουσία του στα επίπεδα που ήταν τον Μάιο του 2000. Οταν δηλαδή έκανε ένα νέο ξεκίνημα για να καλύψει τις ζημιές που είχε υποστεί από το σκάσιμο της φούσκας του Ιnternet.

Το σκηνικό που περιγράφουν οι απεσταλμένοι του Βloomberg στο Ριάντ Βινς Μπιέλσκι και Λόρα Κόλμπαϊ είναι σοκαριστικό για τα σαουδαραβικά ήθη: «Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ κάθεται κοντά στη φωτιά, στο ύπαιθρο, κάτω από το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι. Στο βάθος ένας ολόκληρος ζωολογικός κήπος με ζέβρες και καμηλοπαρδάλεις, μια τεχνητή λίμνη και ένα περίπτερο με εσωτερική πισίνα και σάουνα. Πέντε νέες γυναίκες που φορούν κοντές μαύρες φούστες και μπουφάν και ψηλές πορτοκαλί μπότες που φτάνουν ως το γόνατο, σερβίρουν στον Αλουαλίντ και τους συμβούλους του τσάι με γεύση γαρίφαλο και κάρδαμο…». Τη βραδιά εκείνη, στα τέλη Μαρτίου, ο πρίγκιπας αποκάλυψε στο περιοδικό του ομίλου Βloomberg την επενδυτική στρατηγική με την οποία σκοπεύει να ανακτήσει τα 4,5 δισ. που του… λείπουν. «Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε άνοδο. Σύντομα θα απογειωθούν» αποφαίνεται!

Ο Αλουαλίντ «βλέπει»… απογειώσεις ξενοδοχειακών μονάδων και εν γένει του κλάδου του τουρισμού όχι μόνο στην πατρίδα του, όπου καταστρώνει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Διότι πιστεύει ότι η οικονομική ανάκαμψη και η αποκατάσταση του αισθήματος οικονομικής ασφάλειας των ανθρώπων θα ωθήσει και πάλι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φυγόκεντρο ενός περισσότερο ή λιγότερο μακρινούταξιδιού.

Σύγκριση με Γκέιτς
Αυτά «βλέπει» ο ηλικίας 55 ετών πρίγκιπας. Το ερώτημα, ωστόσο, που ανακύπτει αβίαστα είναι αν… «βλέπει» καλά. Οχι επειδή ο «Μπάφετ της Αραβίας» καβάλησε το καλάμι και ισχυρίζεται ότι εκείνος είναι καλύτερος επενδυτής από το Γουόρεν Μπάφετ αφού ο «άλλος Μπάφετ» στην ηλικία του (του Αλουαλίντ) είχε πολύ μικρότερη περιουσία- «όταν φθάσω στην ηλικία του Μπάφετ θα έχω πολύ περισσότερα» έχει δηλώσει. Αλλωστε, ο Αλουαλίντ αρέσκεται να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μπιλ Γκέιτς, που είναι και συνομήλικός του- με τη διαφορά, βέβαια, ότι ο ιδρυτής της Μicrosoft είναι κάπως πιο… παραγωγικός αφού εκτός από πλούτο παράγει και… λογισμικό. Ο πρίγκιπας έχει θέσει ως στόχο να «ξαναπιάσει» τα 21,1 δισ. δολάρια που είχε προ δεκαετίας, αυξάνοντας κατά 4,5 δισ. την προσωπική περιουσία του που σήμερα εκτιμάται σε 16,6 δισ. δολάρια βάσει των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του και επίσης της αξίας του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία συμμετοχών Κingdom Ηolding Co.- ουσιαστικά ο Αλουαλίντ διαχειρίζεται τα επενδυτικά κεφάλαια της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας. Για την ακρίβεια, ο πρίγκιπας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας υπήρξε κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα αρκετά πλουσιότερος από όσο ήταν τον Μάιο του 2000. Διότι πολλά στοιχήματα δεν του «βγήκαν» του Αλουαλίντ. ΄Η μάλλον, του γύρισε μπούμερανγκ το συναισθηματικό «δέσιμο» που είχε με ορισμένες μετοχές, όπως είναι η μετοχή της Citigroup για παράδειγμα.

Ο Αλουαλίντ, πάντως, μετά τις γενναίες επενδύσεις στην αμερικανική τράπεζα που είχε κάνει το 1991 όταν η Citicorp ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τον Νοέμβριο του 2008, ένα δίμηνο μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers δηλαδή, έτεινε εκ νέου χείρα βοηθείας στον όμιλο Citigroup, που εν τω μεταξύ είχε ενσωματώσει την Citicorp. Ο μεγαλοεπενδυτής αύξησε και πάλι σε 5% το μερίδιό του στη Citigroup από 4% που είχε πέσει μετά την έκδοση νέων μετοχών από την αμερικανική τράπεζα. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι είναι δραματικά υποτιμημένη (η μετοχή)» είχε δηλώσει προ διετίας ο πρίγκιπας, ενώ είχε ήδη γίνει φτωχότερος κατά 13 δισ. δολάρια εξαιτίας της κατάρρευσης της μετοχής (το απόκρημνο της πορείας της αποτυπώνεται στο γράφημα). Ο Αλουαλίντ είχε κάνει το λάθος να συνδέσει σχεδόν απόλυτα τη μετοχή της Κingdom Ηolding Co. με τη μετοχή της Citigroup (η πρώτη έχασε το 63% της αξίας της στην κρίση του 2008 και η δεύτερη το 78% της αξίας της).

Μετοχή…
καρδιογράφημα

Οπως φαίνεται στο γράφημα, η μετοχή της Citigroup σε βάθος χρόνου θυμίζει καρδιογράφημα νεκρού- αν και από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου δίνει κάποιες ελπίδες… νεκρανάστασης, όπως φαίνεται στο ένθετο γράφημα.

Προ δεκαετίας μιλώντας στο περιοδικό «Fortune» ο Αλουαλίντ είχε αποκαλύψει ότι τις μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις του προτιμά να τις παίρνει τη νύχτα «στη γαλήνη της ερήμου, που μόνο οι ερωτοτροπίες των καμηλών τη διαταράσσουν». Με κάτι τέτοιες δηλώσεις, και βεβαίως με η ζωή που κάνει, ο «Μπάφετ της Αραβίας» έγινε «σελέμπριτι». Ωστόσο η νοοτροπία του απέχει παρασάγγας από εκείνη του Μπάφετ της… Δύσης. Διότι ο «αυθεντικός» ζει στο σπίτι που αγόρασε στην Ομάχα το 1977 αντί 31.500

δολαρίων και οδηγεί μια Lincoln Τown Car του 2001. Ο Αλουαλίντ ζει στο Ριάντ (μιλάμε για τη βασική κατοικία του, όχι την «εξοχική» που επισκέφθηκαν οι απεσταλμένοι του Βloomberg) σε ένα παλάτι 317 δωματίων για το οποίο δαπάνησε 100 εκατ. δολάρια και οδηγεί Rolls Royce (τις έχει ζευγάρι), Ferrari και άλλα υπεραυτοκίνητα. Επίσης, ενώ ο Μπάφετ ταξιδεύει με το αεροπλάνο της γραμμής, ο Αλουαλίντ ήταν ο πρώτος ιδιώτης που παρήγγειλε σουπερτζάμπο Α380 από την Αirbus.

Πύργοι στην άμμο
Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπορεί να μη διαθέτει ουσιαστική επιρροή στη λήψη των αποφάσεων εντός του βασιλικού οίκου των Σαούντ, όμως η οικονομική του επιφάνεια… δεν κρύβεται. Εκτός από το πλήθος των μετοχών που διαθέτει σε πλήθος αμερικανικών επιχειρήσεων, αυτό που τον κάνει ακόμη περισσότερο υπερήφανο είναι ο στόλος που διαθέτει σε αέρα και θάλασσα: ένα Βoeing 747, ένα Αirbus 321 αλλά και μια θαλαμηγό μήκους 86 μέτρων, και άλλο ένα σκάφος στα σκαριά το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο πολύ σύντομα η πραγματική «ναυαρχίδα» του σαουδάραβα πρίγκιπα δεν θα είναι αραγμένη στον Περσικό Κόλπο αλλά θα βρίσκεται στην άκρη της αραβικής ερήμου και θα «βλέπει» στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για το «Κingdom Τower», έναν ουρανοξύστη ύψους 1.100 μέτρων που κατασκευάζεται στην Τζέντα. Ο γυάλινος πύργος θα μοιάζει με βελόνα καθώς θα έχει σχήμα οβάλ και στην κορυφή θα είναι… διάτρητος. Σε αυτόν θα στεγάζονται εμπορικά κέντρα, πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, θεματικά πάρκα, γήπεδα και ασφαλώς ξενοδοχεία. Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του (κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2014), θα αποτελεί πιθανότατα το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αν δεν έχει προλάβει ως τότε τον πρίγκιπα Αλουαλίντ κάποιος εξίσου φιλόδοξος μεγιστάνας με μεγαλύτερο πορτοφόλι!

Ο 55χρονος πρίγκιπας εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξος» καθώς γνωρίζει ότι εκτός από τα 20 δισ. δολάρια που θα πρέπει να αναζητήσει για την ολοκλήρωση του έργου, πρέπει επίσης να βρει εγκαίρως πρόθυμους αγοραστές για τα εκατοντάδες γραφεία και διαμερίσματα του πύργου του ώστε να μην την «πατήσει» όπως οι ομοεθνείς του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Μέσα στο 2010 θα έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα. Το ψωμί βρίσκεται πλέον στη Σαουδική Αραβία» δηλώνει με ελαφρώς φθονερό ύφος ο πρίγκιπας Αλουαλίντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.