Γερμανικός Τύπος«Γερμανία, ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης στην Ευρώπη»

H Ευρώπη βυθίζεται στη δίνη της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel: Το αδύναμο ευρώ σημαίνει ισχυρότερες εξαγωγές ενώ η αβεβαιότητα για τα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρωζώνης σταματά στα γερμανικά σύνορα, χαμηλώνοντας το κόστος του κρατικού δανεισμού.

H Ευρώπη βυθίζεται στη δίνη της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο: Το αδύναμο ευρώ σημαίνει ισχυρότερες εξαγωγές ενώ η αβεβαιότητα για τα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρωζώνης σταματά στα γερμανικά σύνορα, χαμηλώνοντας το κόστος του κρατικού δανεισμού.

Η Γηραιά Ήπειρος σείεται, αλλά ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης μένει ακλόνητος, σημειώνει το γερμανικό Spiegel σε ανάλυσή του με τίτλο «γιατί η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης». Στην πορεία του dax, που ξαναγύρισε στις 6.000 μονάδες και βρίσκεται σε επίπεδα Ιανουαρίου ενώ οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχιζαν την υποχώρηση την περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό βλέπει ένα «σαφές μήνυμα των αγορών».

Kαι το μήνυμα αφορά πολλούς τομείς της γερμανικής οικονομίας: ο κεντρικότερος πυλώνας της, οι εξαγωγές, επωφελούνται από το φθηνότερο ευρώ ενώ οι ξένοι επενδυτές «ρίχνουν» περισσότερα χρήματα στη Γερμανία. Ναι μεν μεγάλο μέρος (περίπου 60%) των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει εντός της Ευρωζώνης -άρα εδώ η τιμή του ευρώ είναι αδιάφορη- αλλά οι εξαγωγές σε Ασία και ΗΠΑ συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία.

Το δε «καλό όνομα» της Γερμανίας στις αγορές ομολόγων, που «φέγγει λαμπρότερο» σε μία εποχή που η πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών υποβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, σημαίνει χαμηλότερους τόκους για τα δάνεια που συνάπτει η κεντρική κυβέρνηση.

Το γερμανικό Bund, που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκό ομόλογα, αποτελεί σταθερά «απάνεμο λιμάνι» και το επιτόκιό του άγγιξε μέχρι και το ρεκόρ 2,56% την περασμένη εβδομάδα. Και επειδή η αξιοπιστία ανταμείβεται, τα χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι εξοικονομούν περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως στο Βερολίνο.

Aυτό με τη σειρά του συνεπάγεται και καλύτερους όρους για τα δάνεια εταιρειών και ιδιωτών. Οι τόκοι των δανείων δεκαετούς και πλέον διάρκειας, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ιnterhyp, έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της μεταπολεμικής εποχής. Άρα ναι, καταλήγει το Spiegel, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δικαιολογημένα δεν ακολουθεί χαμηλότερα τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.