Οι αρκούδες άρχισαν τις ανοιξιάτικες βόλτες

Τους... δρόμους έχουν πάρει οι καφέ αρκούδες που εμφανίζονται πλέον ακόμη και σε περιοχές όπου δεν συνήθιζαν. Στη διάρκεια της άνοιξης ως και τις αρχές του καλοκαιριού οι αρκούδες είναι ιδιαιτέρως δραστήριες για δύο λόγους: αφενός διότι πρόκειται για περίοδο αναπαραγωγής και αφετέρου γιατί αναζητούν εντατικά τροφή μετά τον χειμέριο ύπνο. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι αρκούδες ξεκινούν μακρινές περιπλανήσεις που τις οδηγούν σε περιοχές όπου έχουν πολλά χρόνια να εμφανισθούν αψηφώντας τεχνητά εμπόδια και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.

Τους… δρόμους έχουν πάρει οι καφέ αρκούδες που εμφανίζονται πλέον ακόμη και σε περιοχές όπου δεν συνήθιζαν. Στη διάρκεια της άνοιξης ως και τις αρχές του καλοκαιριού οι αρκούδες είναι ιδιαιτέρως δραστήριες για δύο λόγους: αφενός διότι πρόκειται για περίοδο αναπαραγωγής και αφετέρου γιατί αναζητούν εντατικά τροφή μετά τον χειμέριο ύπνο. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι αρκούδες ξεκινούν μακρινές περιπλανήσεις που τις οδηγούν σε περιοχές όπου έχουν πολλά χρόνια να εμφανισθούν αψηφώντας τεχνητά εμπόδια και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά που αποτυπώνουν αυτό το εποχικό φαινόμενο και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται και με μια μικρή πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους στη χώρα μας. Στη μια περίπτωση μια θηλυκή αρκούδα προσέγγισε με τα δύο μικρά της (στη φωτογραφία) κτηνοτροφική εγκατάσταση στην περιοχή Σφηκιάς, σε δασική περιοχή των Κάτω Πιερίων (Νομός Ημαθίας), χωρίς να προξενήσει ζημιές. Μια άλλη αρκούδα εμφανίστηκε σε περιοχή της Φθιώτιδας η οποία αποτελεί μια από τις νοτιότερες περιοχές σποραδικής παρουσίας αρκούδας στην Ελλάδα. Τα άλλα δύο περιστατικά καταγράφηκαν σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας. Μια θηλυκή με τα μικρά της διέσχισε την Εγνατία οδό στο ύψος του αφύλαχτου «κόμβου Μετσόβου» προκειμένου να προσεγγίσει χωράφι με οπωροφόρα δέντρα σε αναζήτηση τροφής. Στην άλλη περίπτωση, στην περιοχή Κορυδαλλού η αρκούδα κατέστρεψε περίφραξη σε μικρό εκτροφείο θηραμάτων σε δασική περιοχή η οποία θεωρείται πέρασμα για την αρκούδα, χωρίς να προκληθούν άλλες ζημιές.

Επειδή η εμφάνιση της αρκούδας προκαλεί σύγχυση και φόβο στους ανθρώπους οι επιστήμονες της οργάνωσης Καλλιστώ υπενθυμίζουν ότι η αρκούδα δεν επιτίθεται ποτέ σε άνθρωπο. Η αρκούδα θα απομακρυνθεί μόλις αντιληφθεί ανθρώπινη παρουσία αν δεν προσπαθήσει κάποιος να την απειλήσει ή να την κυνηγήσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.