Οι «ταύροι» και οι «αρκούδες»

Καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν 15% χαμηλότερα από το τελευταίο υψηλό τους, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν τελικά οι αναταράξεις στην ευρωζώνη δημιούργησαν αγοραστικές ευκαιρίες. Οι «ταύροι», δηλαδή αυτοί που βλέπουν άνοδο των τιμών, θα ισχυριστούν, ανέφερε π.χ. η JΡ Μorgan Αsset Μanagement, ότι ο υπόλοιπος κόσμος (πέρα από την ευρωζώνη) βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κρίνοντας από τη δυναμική ανάπτυξη στην Ασία και στις ΗΠΑ. Παράλληλα θα ισχυριστούν ότι οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικές, ενώ καθώς απομακρύνεται για εφέτος η άνοδος των επιτοκίων, το περιβάλλον για τις μετοχές είναι μάλλον θετικό.

Καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν 15% χαμηλότερα από το τελευταίο υψηλό τους, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν τελικά οι αναταράξεις στην ευρωζώνη δημιούργησαν αγοραστικές ευκαιρίες.

Οι «ταύροι», δηλαδή αυτοί που βλέπουν άνοδο των τιμών, θα ισχυριστούν, ανέφερε π.χ. η JΡ Μorgan Αsset Μanagement, ότι ο υπόλοιπος κόσμος (πέρα από την ευρωζώνη) βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κρίνοντας από τη δυναμική ανάπτυξη στην Ασία και στις ΗΠΑ. Παράλληλα θα ισχυριστούν ότι οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικές, ενώ καθώς απομακρύνεται για εφέτος η άνοδος των επιτοκίων, το περιβάλλον για τις μετοχές είναι μάλλον θετικό.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το βάρος μετατίθεται στις «αρκούδες», σε αυτούς δηλαδή που «βλέπουν» πτώση των τιμών, καθώς καλούνται να εξηγήσουν τι έχει αλλάξει σε θεμελιώδη βάση. Ούτως ή άλλως, κάποιες από τις ανησυχίες των αγορών είναι γνωστές από τις αρχές του έτους, ενώ οι προκλήσεις, π.χ., για τις οικονομίες της Ευρώπης θα διαρκέσουν μάλλον κάποια χρόνια και όχι μόνο λίγους μήνες.

Το πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ αποτελεί πάντως μια στρατηγική «σοκ και δέος», προκειμένου να στηριχθούν οι αγορές των κρατικών πιστωτικών τίτλων και να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανισορροπίας στις χώρες που πλήττονται.

Αν και τα δυναμικά μέτρα αμβλύνουν εν μέρει τους αντίθετους ανέμους που πνέουν μεσοπρόθεσμα για το ευρώ, εξουδετερώνοντας την αίσθηση μιας μεγάλης κρίσης, ωστόσο τα προβλήματα μάλλον θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και δεν είναι σίγουρο πού τελικά θα μας οδηγήσουν.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κύκλος της οικονομίας. Μια δυναμική αναβίωση της ανάπτυξης θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά διαρθρωτικά θέματα, καθώς θα βελτιώνονταν τα έσοδα από τη φορολογία και θα δημιουργούνταν καλύτερες προοπτικές αναφορικά και με τα κρατικά χρέη.

Υγιής ανάπτυξη όμως αναμένεται μόνο για τα επόμενα 1-2 τρίμηνα, καθώς η μετέπειτα προοπτική είναι λιγότερο σαφής, δεδομένου ότι οι πρόδρομοι δείκτες αρχίζουν να στρέφονται καθοδικά στις κυριότερες οικονομίες.

Οι αποτιμήσεις πάντως στις περισσότερες αγορές παραμένουν κοντά σε ουδέτερα επίπεδα, ενώ σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ ισοδύναμα διαθεσίμων, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης.

Ετσι ίσως οι αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, να παραμείνουν ασταθείς, αλλά στην παρούσα φάση οι μετοχές μάλλον θα έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων. mantik@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.