Η δεύτερη ταφή (και δικαίωση) του Κοπέρνικου

Μια μαύρη γρανιτένια πλάκα δείχνει ότι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας. Επάνω της είναι χαραγμένο ένα ομοίωμα του ηλιακού συστήματος, ένας χρυσός ήλιος περικυκλωμένος από έξι πλανήτες. Εδώ και λίγες ημέρες το λείψανο του Νικολάου Κοπέρνικου αναπαύεται σε έναν τάφο που αρμόζει στον μεγαλύτερο αστρονόμο όλων των εποχών, αφού για αιώνες βρισκόταν ξεχασμένο σε ένα ανώνυμο μνήμα. Η ταφή του αιρετικού- στην εποχή του- και αφορισμένου από την ...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ Μια μαύρη γρανιτένια πλάκα δείχνει ότι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας. Επάνω της είναι χαραγμένο ένα ομοίωμα του ηλιακού συστήματος, ένας χρυσός ήλιος περικυκλωμένος από έξι πλανήτες. Εδώ και λίγες ημέρες το λείψανο του Νικολάου Κοπέρνικου αναπαύεται σε έναν τάφο που αρμόζει στον μεγαλύτερο αστρονόμο όλων των εποχών, αφού για αιώνες βρισκόταν ξεχασμένο σε ένα ανώνυμο μνήμα.

Η ταφή του αιρετικού- στην εποχή του- και αφορισμένου από την Καθολική Εκκλησία Κοπέρνικου στον καθεδρικό ναό της πόλης Φρόμπορκ στη Βόρεια Πολωνία, όπου ο ίδιος είχε υπηρετήσει πριν από 500 χρόνια, ήταν η τελευταία πράξη ενός δράματος που ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε εφέτος.

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση του λειψάνου του Κοπέρνικου ξεκίνησαν το 1802 και επαναλαμ βάνονταν κατά διαστήματα χωρίς αποτέλεσμα. Η τελευταία προσπάθεια ξεκίνησε το 2004 με παρότρυνση ενός επισκόπου της πολωνικής Εκκλησίας. Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πουλτούσκ, με επικεφαλής τον Γέρζι Γκασόβσκι , ερεύνησε τον καθεδρικό ναό του Φρόμπορκ και έφερε στο φως το κρανίο και τα οστά ενός άνδρα ηλικίας 70 ετών- όσο ήταν ο Κοπέρνικος όταν πέθανε.

Ο τάφος ήταν σε κακή κατάσταση και δεν περιείχε όλα τα κομμάτια του σκελετού. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών οι ερευνητές ανασυνέστησαν το κρανίο και διαπίστωσαν ότι η μύτη ηταν σπασμένη και έφερε άλλα στοιχεία που έμοιαζαν με μια γνωστή αυτοπροσωπογραφία του Κοπέρνικου. Στο επόμενο στάδιο των ερευνών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το DΝΑ από τα οστά και τα δόντια των ευρημάτων τους ταίριαζε με αυτό από τις τρίχες που είχαν βρεθεί σε ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης του Κοπέρνικου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.