Τον «δένουν» και με το «πόθεν έσχες»

«Φύλλο και φτερό» έχουν γίνει από χθες το πρωί οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλλε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 1981 οπότε εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, ο πρώην υπουργός κ. Τ. Μαντέλης, ενώ σήμερα αναμένεται να ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Με εντολή του προεδρεύοντος στην επιτροπή για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων, αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής ξεκίνησαν αναδρομικό έλεγχο στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού, αναζητώντας στοιχεία που να «δένουν» τις παράνομες πράξεις που ομολόγησε ο κ.

«Φύλλο και φτερό» έχουν γίνει από χθες το πρωί οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλλε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 1981 οπότε εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, ο πρώην υπουργός κ. Τ. Μαντέλης, ενώ σήμερα αναμένεται να ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του.

Με εντολή του προεδρεύοντος στην επιτροπή για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων, αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής ξεκίνησαν αναδρομικό έλεγχο στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού, αναζητώντας στοιχεία που να «δένουν» τις παράνομες πράξεις που ομολόγησε ο κ. Μαντέλης στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που τήρησε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Σχετικό αίτημα εστάλη και από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, ο οποίος ζήτησε επίσης να κινηθεί και το ΣΔΟΕ ώστε να γίνουν έλεγχοι για φορολογικές παραβάσεις.

Σήμερα εξάλλου συγκαλείται εκτάκτως η διακομματική Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν και τρεις δικαστικοί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να κινηθούν οι διαδικασίες άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης, καθώς ο πρώην υπουργός δεν έχει εμφανίσει στις δηλώσεις του τα ποσά των επίμαχων λογαριασμών της Ελβετίας, τα οποία αναγνώρισε ότι είναι δικά του.

Παραλλήλως θα ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Μαντέλη για να διαπιστωθεί αν τα δηλούμενα ποσά αντιστοιχούν στα πραγματικά τραπεζικά διαθέσιμα του ιδίου και της συζύγου της.

«Νιώθω οργισμένος, νιώθω ντροπή και ζητάω συγγνώμη από τους ψηφοφόρους μου διότι στο όνομα ενός πολιτικού φορέα και ενός πρώην συναδέλφου πιθανόν να ενοχοποιούν όλους μας» ανέφερε ο κ. Αργύρης μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Εξήγησε δε ότι «ο κ. Μαντέλης μπορεί να τιμωρηθεί με νόμοπου ψηφίστηκε πρόσφατα» και «ορίζει ότι όποιος αποκρύπτει από το “πόθεν έσχες” στοιχεία τιμωρείται με τουλάχιστον δύο χρόνια και αν πρόκειται για ποσά άνω των 300.000 ευρώ με 10 χρόνια κάθειρξη».

Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και στον νόμο που ψηφίστηκε το 2003, ενώ, σύμφωνα με νομικές ερμηνείες, μπορεί το αρχικό αδίκημα να τελέστηκε το 1998 και το 2000, αλλά η απόκρυψη διήρκεσε ως το 2007, χρονιά κατά την οποία υπέβαλε την τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» ο κ. Μαντέλης, ο οποίος ήταν βουλευτής ως το 2004, αλλά ο νόμος επιβάλλει να δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών επί τρία χρόνια μετά την έξοδό τους από το Κοινοβούλιο.

Η τελευταία αυτή δήλωση του πρώην υπουργού, όπως και η δήλωση του πρώην βουλευτή κ. Θ. Τσουκάτου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα που τους ενέπλεκαν στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία». Ο λόγος της μη δημοσιοποίησής τους ήταν ότι κρατήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές που πλαισιώνουν την Επιτροπή Ελέγχου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εξαιρουμένης της απόκρυψης του ελβετικού λογαριασμού, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο και εν αναμονή και του ανοίγματος των λογαριασμών οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών δεν παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερα επιλήψιμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.