Κυνηγώντας τον «Κοντό»

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ Χιλιάδες τζαμαϊκανοί στρατιώτες και αστυνομικοί μετέχουν στην πολύνεκρη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «Κοντού» («Shortman»), όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του αρχινονού Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ, αποκαλούμενου και «Προέδρου» αλλά και «Αφεντικού», του οποίου την έκδοση ζητούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να τον δικάσουν για λαθρεμπόριο όπλων και κοκαΐνης. Το αίτημα των Αμερικανών έγινε μόλις πρόσφατα δεκτό από την κυβέρνηση της Τζαμάικα. Ο «Κοντός» (έχει ύψος μόλις 1,60 μ.

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ Χιλιάδες τζαμαϊκανοί στρατιώτες και αστυνομικοί μετέχουν στην πολύνεκρη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «Κοντού» («Shortman»), όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του αρχινονού Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ, αποκαλούμενου και «Προέδρου» αλλά και «Αφεντικού», του οποίου την έκδοση ζητούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να τον δικάσουν για λαθρεμπόριο όπλων και κοκαΐνης. Το αίτημα των Αμερικανών έγινε μόλις πρόσφατα δεκτό από την κυβέρνηση της Τζαμάικα.

Ο «Κοντός» (έχει ύψος μόλις 1,60 μ.) είναι από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Οι αμερικανοί εισαγγελείς περιγράφουν τον Κόουκ ως τον αρχηγό της συμμορίας «Απόσπασμα Βροχής», που δολοφόνησε εκατοντάδες ανθρώπους με βροχή από σφαίρες κατά τη διάρκεια των πολέμων της κοκαΐνης στη δεκαετία του ΄80. Ο υπουργός Πληροφοριών Ντάριλ Βαζ δήλωσε ότι η αναζήτηση για τον Κόουκ συνεχίστηκε και χθες.

Αργά χθες οι νεκροί είχαν φθάσει στους 50, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει περισσότερα από 200 άτομα και έχει κατασχέσει όπλα και πυρομαχικά σε αλλεπάλληλες εφόδους στην παραγκούπολη στο Δυτικό Κίνγκστον.

Ο καταζητούμενος αρχινονός Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ (RΕUΤΕRS/ JΑΜΑΙCΑ CΟΝSΤΑΒULΑRΥ FΟRCΕ)

« Η κυβέρνηση λυπάται πολύ για την απώλεια ζωών,ειδικά αυτών που ήταν μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας και των αθώων, φτωχών πολιτών που έπεσαν νεκροί από διασταυρούμενα πυρά. Οι Δυνάμεις Ασφαλείας είχαν λάβει οδηγίες να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για την αποφυγή απωλειών » είπε ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντινγκ , ο οποίος επί εννέα μήνες δεν δεχόταν να προχωρήσει στην έκδοση του Κόουκ στις ΗΠΑ. Υποσχέθηκε πάντως τη « διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας » για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου των πολιτών και οι τυχόν ευθύνες των Δυνάμεων Ασφαλείας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στο Δυτικό Κίνγκστον ήταν άνδρες. Κάτοικοι όμως στις φτωχογειτονιές όπου έγιναν οι συγκρούσεις δήλωσαν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες πυροβόλησαν αδιακρίτως στη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν. Ενοπλοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα υπερασπίζονται τον Κόουκ, ο οποίος τους παρέχει υπηρεσίες και προστασία, ξοδεύοντας για αυτούς, σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, μικρό μέρος των κερδών από τις εγκληματικές του δραστηριότητες.

Οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν τον Κόουκ ότι διοργανώνει τη μεταφορά και τη διακίνηση κοκαΐνης στους δρόμους της Νέας Υόρκης από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, προσλαμβάνοντας γυναίκες από την Τζαμάικα για να κρύβουν τα ναρκωτικά επάνω τους σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διάρκειας ενός μήνα για την περιοχή του Κίνγκστον.

Αν και η βία δεν έχει εξαπλωθεί ως την τουριστική Μέκκα του νησιού, στο βόρειο τμήμα του, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στην πιο σημαντική πηγή εισοδήματος της χώρας.

Η επιρροή του Κόουκ εξαπλώνεται πάντως και πέραν του Κίνγκστον. Σύμφωνα με την τζαμαϊκανή αστυνομία, ένοπλοι από συμμορίες που δρουν εκτός της πρωτεύουσας έχουν αναπτύξει σχέσεις εξάρτησης με το «Απόσπασμα Βροχής».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.