Μας ενδιαφέρει; Σίγουρα! Μας αφορά; Ακόμα περισσότερο. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν ας κοιτάξουν τα διεθνή χρηματιστήρια. Κι ας σκεφτούν πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί, σε μια πολύπαθη περιοχή, να εκραγεί πόλεμος. Ελληνοτουρκικός, στο Αιγαίο; Σήμερα όχι, αύριο κανείς δεν ξέρει. Αλλά ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Ενας πόλεμος, που θα μπορούσε ξανά, όπως στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, να μπλέξει τις ΗΠΑ και την Κίνα… Υπενθύμιση: η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πυρηνικά όπλα.
Τα γεγονότα: στις 26 Μαρτίου η νοτιοκορεατική κορβέτα Τσεονάν, που έπλεε κοντά ή και πέρα από τα θαλάσσια σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας, βλήθηκε από τορπίλη βορειοκορεατικού υποβρύχιου με απολογισμό 46 νεκρούς. Το γεγονός διαπιστώθηκε από διεθνή ερευνητική επιτροπή.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Νότια Κορέα. Η Κίνα, που έχει ειδικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, για την ώρα διστάζει: δεν επιθυμεί ρήξη με τις ΗΠΑ και προτιμά κάποια «διπλωματική λύση». Το Πεκίνο είναι πολύ σημαντικό για την Ουάσιγκτον για τρεις τουλάχιστον λόγους: οι ανταλλαγές της με την Κίνα είναι τεράστιες· η Κίνα κρατάει στα θησαυροφυλάκιά της ένα πολύ μεγάλο μέρος του αστρονομικού αμερικανικού εξωτερικού χρέους, αλλά κάτω από ειρηνικές συνθήκες ένα παιχνίδι με το χρέος αυτό θα τίναζε στον αέρα και τη δική της οικονομία· τέλος, η Κίνα έχει το όπλο του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συνεπώς μπορεί να αφαιρέσει από μια ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση κάθε διεθνή νομιμοποίηση. Να γιατί η κ. Κλίντον έσπευσε στην περιοχή!
Η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πιο απολυταρχικές χώρες της Γης. Και τις πιο φτωχές. Αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα πείνας. Αυτό δεν την εμποδίζει να συντηρεί τον πολυπληθέστερο στρατό του κόσμου (ένα εκατομμύριο κληρωτούς!) ευτυχώς μέτρια εξοπλισμένο. Συνεχίζει όμως, παρά την τεράστια διεθνή πίεση, μικρότερη όμως από την πίεση που λόγω Ισραήλ ασκείται στο Ιράν, τον πυρηνικό της εξοπλισμό. Στοιχείο σημαντικό: ο σημερινός και από κληρονομιά ηγέτης-πρόεδρος-δικτάτορας έχει σημαντικά προβλήματα υγείας και παίζεται ίσως από μερικά χρόνια το θέμα της διαδοχής του.
Μια βολική και συχνά κακόβουλη φήμη για τα οικονομικά μας μπορεί να προκαλέσει – και προκάλεσε- αναστάτωση στις περίφημες «αγορές» και πρόβλημα μέγα στο ευρώ. Το ίδιο και μια ένταση στην Απω Ανατολή ή αλλού: η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ! Υπάρχει όμως και ένα άλλο μάθημα: πόσο εύκολα ένα τοπικό πρόβλημα, πραγματικό, φαντασιακό ή και κατασκευασμένο, μπορεί να οδηγήσει στα χειρότερα. Θυμάστε τα Ιμια; Να τι πρέπει να αποφύγουμε στο Αιγαίο!