Στην Κέρκυρα το ακούς συνεχώς. Το Κοντόκαλι βγάζει όμορφους ανθρώπους. Ως παράδειγμα φέρνουν την κυρία Αντζελα Γκερέκου και τον κ. Σάκη Ρουβά. Και οι δύο κατάγονται από το Κοντόκαλι ή τη «Νήσο Γκερέκου», όπως ονομάζεται η χερσόνησος όπου καταλήγει το πανέμορφο αυτό παραθαλάσσιο θέρετρο, που απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Και οι δύο πανελληνίως, και όχι μόνον, γνωστοί. Μόνον που η κυρία Γκερέκου εγκατέλειψε το θέατρο και την αρχιτεκτονική, ασχολήθηκε με την πολιτική και αφοσιώθηκε στον σύζυγό της κ. Τόλη Βοσκόπουλο. Ο δημοφιλής τραγουδιστής και κατηγορούμενος σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,5 εκατ.
ευρώ είχε δηλώσει μόλις ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα του 2004, με την κυρία Γκερέκου να κατατροπώνει τον συνυποψήφιό της κ. Γ. Δρυ: «Χάσαμε τη μανούλα μας». Σήμερα, μετά την παραίτησή της και την επιστροφή στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα σίγουρα θα πει: «Ξαναβρήκαμε τη μανούλα μας»! Αλλά η κυρία Γκερέκου «έχασε τον ύπνο της και το χαμόγελό της». Γιατί δεν είναι λίγο, ξαφνικά, να βρίσκεσαι στην κορυφή, να ελέγχεις πολιτικά ολόκληρη την Κέρκυρα και από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω της οφειλής του συζύγου σου στην Εφορία, να χάνεις τα πάντα.
Η κυρία Γκερέκου εισήλθε στην πολιτική εξαιτίας του… κ. Δρυ, βουλευτή Κερκύρας και υπουργού επί κυβερνήσεως του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους εσωκομματικούς αντιπάλους της. Αν δεν ήταν όμως ο κ. Δρυς ή, μάλλον, αν ο κ. Δρυς δεν κινδύνευε τότε να χάσει τις εκλογές, η κυρία Γκερέκου δεν θα είχε μπει στην πολιτική και πολύ πιθανό να συνέχιζε την καριέρα της ηθοποιού σε κάποιο τηλεοπτικό σίριαλ ή την καριέρα του αρχιτέκτονα.
Παραμονές εκλογών του 2004 και τα μηνύματα που έφθαναν στο Μαξίμου και στον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για το Νησί των Φαιάκων. Το ΠαΣοΚ κινδύνευε να χάσει τη δεύτερη έδρα που κατείχε. Τα ίδια μηνύματα έφθαναν και στον τότε Γραμματέα του κόμματος κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη. Επρεπε πάση θυσία να βρεθεί ένα δεύτερο πρόσωπο, ένα «αουτσάιντερ», όπως έλεγαν, για να διασωθεί ο κ. Δρυς. Ποιος όμως θα ήταν αυτός που θα έφερνε τα πάνω κάτω στο νησί; Ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠαΣοΚ πρότεινε την κυρία Γκερέκου. Κατάγεται, όπως είπε, από πολυπληθή φαμίλια του πανέμορφου νησιού και είχε, όπως λεγόταν τότε, στην κατοχή της μέρος του «νησιού Γκερέκου» χωρίς να είναι «μεγαλοαστική» η καταγωγή της. Επιπλέον, είχε κάνει σπουδές στην Ιταλία, στην αρχιτεκτονική, αν και τελικά την κέρδισε η ηθοποιία. Κάποιοι θυελλώδεις έρωτες και κάποιες τολμηρές φωτογραφίες της που είχαν δημοσιευθεί, είχαν δώσει αφορμή για έντονες επικρίσεις σε βάρος της, ακόμη και από εκκλησιαστικές οργανώσεις. Το ΠαΣοΚ όμως θεώρησε ότι όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν. Τα κομματικά στελέχη χρειάζονταν επειγόντως… αουτσάιντερ. Ο κ. Σημίτης είπε το «ναι» και το θέμα της βολιδοσκόπησης ανατέθηκε στον Γραμματέα και στην επιτροπή προεκλογικού αγώνα.
Τόλης και Ανδρέας
Είναι αλήθεια ότι την κυρία Γκερέκου αιφνιδίασε η πρόταση του ΠαΣοΚ να είναι υποψηφία. Περισσότερο όμως αιφνιδίασε τον κ. Βοσκόπουλο, που ως το 2004 η μοναδική δημόσια εμφάνισή του (συνοδευόμενη και με δηλώσεις) με πολιτικό ήταν αυτή με τον κ. Δ.Τσοβόλα , τότε που τον χαρακτήρισε «αρσενικό». Ο κ. Βοσκόπουλος διατηρούσε βεβαίως σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1986, όταν αρραβωνιάστηκε τη μετέπειτα μοιραία γυναίκα της ζωής του, την κυρία Τζούλια Παπαδημητρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα τους παντρέψει. Από τότε ο ένας αποκαλούσε τον άλλο «κουμπάρο».
Η κυρία Γκερέκου στην αρχή επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν και από τη Χαρ. Τρικούπη την ενόχλησαν άλλη μια φορά. Ηρθε όμως η ανάληψη της προεδρίας του ΠαΣοΚ από τον κ. Γ.
Παπανδρέου και είπε το «ναι». Μόλις το είπε, επισκέφθηκε τον κ. Τηλ. Χυτήρη (τότε υπουργό Τύπου και Πληροφοριών) και του ζήτησε οδηγίες για τον προεκλογικό της αγώνα. Εβγαλε και μία φωτογραφία μαζί του, την οποία εν συνεχεία χρησιμοποίησε στο προεκλογικό της φυλλάδιο. Δεν είχε άλλωστε κανέναν άλλον πολιτικό για να εμφανιστεί μαζί του, ή μάλλον είχε την κυρία Συλβάνα Ράπτη , τη συμμαθήτριά της, πλην όμως προτίμησε τον κ. Χυτήρη που ήταν και υπουργός.
Σύμβολο νεοπαπανδρεϊσμού
Δεδομένου ότι το οικογενειακό περιβάλλον της είχε μακρά παράδοση στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας, κατέβηκε στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 με πολύ καλές προϋποθέσεις, τις οποίες κάποιοι δεν είχαν εκτιμήσει τότε σωστά. Εξελέγη πρώτη βουλευτής του νομού, αφού συγκέντρωσε σχεδόν 18.000 σταυρούς, «εξαφανίζοντας» έναν πρώην υπουργό, τον κ. Δρυ. Οπως είπαν τότε στο νησί, «με την απογοήτευση που είχε δημιουργήσει ο Δρυς,η νίκη της Αντζελας μόνο συμπτωματική δεν ήταν». Υπ΄ αυτήν την έννοια η κυρία Γκερέκου ανεδείχθη εν μια νυκτί σύμβολο του νεοπαπανδρεϊκού ΠαΣοΚ αφού κατατρόπωσε έναν από τους εκπροσώπους του σημιτικού παρελθόντος. Από την εκλογή της κι έπειτα η κυρία Γκερέκου φρόντισε με τον τρόπο της να πείσει ότι ήταν άξια για τη θέση που της εμπιστεύθηκαν οι Κερκυραίοι. Η παρουσία της στη Βουλή, κατά γενική ομολογία, ήταν εξ αρχής και παρέμεινε διακριτική, ενώ όσοι τόσα χρόνια την παρακολουθούν διαβεβαιώνουν ότι οι παρεμβάσεις της ήταν πολύ εύστοχες και μετρημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πολλών έμπειρων συναδέλφων της.
Πισώπλατα μαχαιρώματα
Αυτός ο μειλίχιος άνθρωπος με το γλυκό χαμόγελο, τα γαλανοπράσινα μάτια, το άψογο κάθε φορά μακιγιάζ αποδείχθηκε συγκρουσιακός στην πολιτική του καριέρα. Ηρθε σε αντιπαράθεση με το κομματικό ΠαΣοΚ στην Κέρκυρα και επέβαλε τον δικό της υποψήφιο δήμαρχο στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος μάλιστα έχασε από έναν αντάρτη του ΠαΣοΚ. Ουδείς στη Χαρ. Τρικούπη της ζήτησε τότε ευθύνες. Δεν δίστασε να πάει κόντρα στο κομματικό ρεύμα όταν έκρινε ότι έπρεπε να επισκεφθεί, ως βουλευτής αντιπολίτευσης, τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα, σπάζοντας ένα κομματικό εμπάργκο την ώρα που σύσσωμο το ΠαΣοΚ στρεφόταν εναντίον της Δικαιοσύνης: «Ηλθα ως μητέρα για να ζητήσω να επιταχυνθεί η δικαστική έρευνα για τον μικρό Αλεξ στη Βέροια» του είπε.
Ακόμη και όταν τοποθετήθηκε από τον κ. Παπανδρέου ως «σκιώδης υπουργός» Τουρισμού βρισκόταν σε συνεχή σύγκρουση με τον κ. Γ. Νικητιάδη, μέλος τότε του ΚΤΕ Τουρισμού. Εκείνο που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει είναι η «εισβολή», ένα πρωινό, του κ. Νικητιάδη στην Κέρκυρα, στη δική της εκλογική περιφέρεια, όπου μίλησε στους εκλογείς της για τουριστικά προγράμματα. Από τότε είχαν ψυχρανθεί οι σχέσεις τους. Και έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα, η Αντζελα Γκερέκου έφυγε και ο Γ. Νικητιάδης ήρθε στο υφυπουργείο Τουρισμού.
Θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα
Η αποπομπή ήταν για τη«γαλανομάτα μάγισσα», όπως λέει και το τραγούδι που ο ίδιος ο Τόλης Βοσκόπουλος της αφιέρωσε,κεραυνός εν αιθρία.Οχι μόνο δεν περίμενε να πληρώσει αυτή τη φοροδιαφυγή του συζύγου της,αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει πώς μία υπόθεση που έτρεχε εδώ και 17 χρόνια στις εφορίες και στα δικαστήρια θα μπορούσε να της στερήσει τον υπουργικό θώκο.Το πρόβλημα όμως είναι ότι γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε με τις οφειλές του συζύγου της.Είναι επίσης αλήθεια ότι δίνοντας διάφορες εξηγήσεις στο Μαξίμου περί μη οικογενειακής ευθύνης,προσπάθησε να αποφύγει την «παραίτηση».Μετά την παραίτησή της κλείστηκε στο σπίτι της στα νότια προάστια στενοχωρημένη. Και δεν απαντά στο τηλέφωνο,και αποφεύγει να συζητήσει το θέμα.Η ίδια,όπως λέει στους συνεργάτες της,περιμένει την κατάλληλη ώρα για να μιλήσει.Και θα μιλήσει.Απλώς πιστεύει ότι η πράξη ήταν εσκεμμένη.Στρεφόταν εναντίον της και όχι εναντίον του συζύγου της.Ηταν όμως συγκρουσιακός άνθρωπος.Τόσους πολιτικούς αντιπάλους είχε…