Πιο ζεστοί και πιο όξινοι οι ωκεανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ Τρεις μεγάλες έρευνες για τους ωκεανούς δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα, οι δύο εκ των οποίων επιβεβαιώνουν την αρνητική επίδραση των κλιματικών αλλαγών, αφού τα νερά αυξάνονται, γίνονται πιο ζεστά αλλά και πιο όξινα, παράγοντες που αναμένεται να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η τρίτη έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τη «γεωγραφία» των ωκεανών, όπως είναι η συνολική ποσότητα του νερού που διαθέτουν, καθώς και το βάθος τους. Επιστήμονες της ...

ΛΟΝΔΙΝΟ Τρεις μεγάλες έρευνες για τους ωκεανούς δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα, οι δύο εκ των οποίων επιβεβαιώνουν την αρνητική επίδραση των κλιματικών αλλαγών, αφού τα νερά αυξάνονται, γίνονται πιο ζεστά αλλά και πιο όξινα, παράγοντες που αναμένεται να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η τρίτη έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τη «γεωγραφία» των ωκεανών, όπως είναι η συνολική ποσότητα του νερού που διαθέτουν, καθώς και το βάθος τους.

Επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι πλέον δεδομένο πως η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή που ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές οι οποίες προκαλούν αρνητικές μεταβολές στους ωκεανούς του πλανήτη. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική υπηρεσία, η θερμοκρασία των υδάτων αυξάνεται αξιοσημείωτα και μάλιστα όχι μόνο κοντά στην επιφάνεια αλλά και σε βάθη εκατοντάδων μέτρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξαν συσκευές διασκορπισμένες στους ωκεανούς και στις θάλασσες της Γης και καταγράφουν τη θερμοκρασία των υδάτων από την επιφάνεια ως και σε βάθος 700 μέτρων από αυτή. Τα στοιχεία των τελευταίων 15 ετών καταδεικνύουν αξιοσημείωτες μεταβολές στη θερμοκρασία και στην οξύτητα των υδάτων, γεγονός που έχει μία ακόμη αρνητική συνέπεια, που δεν είναι άλλη από την αύξηση της στάθμης τους. Η αύξηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας επί της ουσίας προκαλούν φαινόμενα ασφυξίας και δηλητηρίασης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ η αύξηση των επιπέδων των υδάτων θα έχει αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες πλημμύρες σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη.

Τα ευρήματα της ΝΟΑΑ είναι σύμφωνα και με αυτά του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστήμης, το πόρισμα του οποίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ωκεανοί παρουσιάζουν σήμερα τη μεγαλύτερη οξύτητα των τελευταίων 20 εκατομμυρίων ετών». Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ωκεανοί και οι θάλασσες του πλανήτη στο τέλος του αιώνα θα είναι 150% πιο όξινοι απ΄ όσο ήταν κατά την προβιομηχανική περίοδο. Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι πιο ευάλωτοι στην αύξηση της οξύτητας είναι οργανισμοί όπως τα κοράλλια, οι αστακοί, τα καβούρια και γενικά τα οστρακόδερμα.

Επισημαίνεται ότι περιοχές πλούσιες σε αυτούς τους οργανισμούς, όπως η Μεσόγειος και οι θάλασσες του Βορρά, θα υποστούν σημαντικό πλήγμα. Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδηγεί πολλά είδη ψαριών να αναζητούν την επιβίωση σε πιο ψυχρές περιοχές, όπως αυτές κοντά στους πόλους, ανατρέποντας όμως την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων και προκαλώντας σειρά νέων προβλημάτων.

Πόσο νερό χωράει στους… βυθούς;

Επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woοds Ηole στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα για να καταγράψουν μια σειρά στοιχεία που αφορούν τους ωκεανούς, όπως είναι η ποσότητα του νερού που διαθέτουν καθώς και τα βάθη τους. Μελετώντας παλαιότερα δεδομένα και καταγραφές και χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως δορυφορικές μετρήσεις, διεπίστωσαν ότι ο όγκος του νερού που υπάρχει στους ωκεανούς ανέρχεται σε 1,332 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βάθος τους 3.682 μέτρα. Τα νούμερα αυτά είναι ελαφρώς μικρότερα αλλά πάντως πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που υπήρχαν από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Ως σήμερα όμως υπήρχαν μόνο εκτιμήσεις ή αποσπασματικές καταγραφές. Αυτή είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής που καλύπτει συνολικά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.