Υποχώρησε κατά 41% το έλλειμμα προ ΔΝΤ

 Κατά 41,5% περιορίστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ από 10,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία) ότι τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας θα μειωθεί περαιτέρω. Στα αποτελέσματα του ...

 Κατά 41,5% περιορίστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ από 10,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία) ότι τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας θα μειωθεί περαιτέρω.

Στα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου αποτυπώνεται μερικώς η πρώτη επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν τον Μάρτιο του 2010, αλλά αυτά στηρίζονται επίσης στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων, ενώ δεν αποτυπώνει το αποτέλεσμα από τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010. Σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση

με πέρυσι εμφανίζονται στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο υπολείπονται ακόμη του στόχου που προβλέπεται στο ΠΣΑ. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν εφέτος κατά 10,0% σε σχέση με το τετράμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2009, έναντι ετήσιου στόχου στο ΠΣΑ για αύξηση κατά 11,7%. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται εν μέρει στην είσπραξη εσόδων ύψους 757 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, αλλά και στις αυξημένες εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον αναλογούντα ΦΠΑ επί των καυσίμων, του καπνού και των αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου μειώθηκαν κατά 7,9%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 511 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 788 εκατ. ευρώ και των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 350 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,1%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Παρά τη θετική εικόνα από τη μέχρι στιγμής εκτέλεση του προϋπολογισμού, στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν κρύβονται «πληγές» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Κατ΄ αρχάς το υπουργείο Οικονομικών έχει παγώσει τις επιστροφές φόρων ως το τέλος Μαΐου, άρα τα έσοδα εμφανίζονται περισσότερα απ΄ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Και αυτό ενώ συνεχίζεται η υστέρηση των εσόδων κατά 243,6 εκατ. ευρώ για τα καθαρά έσοδα και κατά 796,5 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων στο πρώτο τετράμηνο. Αναμενόμενο είναι ότι μόλις «ξεπαγώσουν» οι επιστροφές φόρου η υστέρηση στα έσοδα θα μεγαλώσει, ωστόσο στην κυβέρνηση ελπίζουν βάσιμα ότι οι απώλειες θα περιοριστούν μόλις αποδώσουν πλήρως τα εισπρακτικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο και τον Μάιο. Στο σκέλος των δαπανών ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το ύψος των επιχορηγήσεων που έχουν ήδη δοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ο ΟΑΕΕ (το πρώην ΤΕΒΕ) έχει ήδη εκταμιεύσει το 65% της επιχορήγησης που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό θα χρειαστεί τα διπλάσια χρήματα από το προβλεπόμενο κονδύλι που φθάνει στα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιχορήγηση του Δημοσίου προς τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, Προαστιακός, Μετρό) έχει φθάσει ήδη στο 63,3%, σαφές δείγμα ότι ο προϋπολογισμός τους θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.