Τις πιο ζεστές απριλιάτικες νύχτες ζήσαμε εφέτος στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 1897 ως σήμερα μόνο τον εφετινό Απρίλιο και εκείνον του 2000 έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές νυκτερινές θερμοκρασίες (μέση τιμή 13,5 β. Κελσίου). Υψηλές ήταν όμως και οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία Απριλίου έφθασε στην Αθήνα στους 22,5 βαθμούς Κελσίου και συγκαταλέγεται μέσα στις επτά θερμότερες στην Ιστορία.
Δεν ήταν όμως μόνο ο Απρίλιος θερμός για την πρωτεύουσα. Ολο το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2010 ο υδράργυρος άγγιξε πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κυρία Δήμητρα Φουντά , η μέση τιμή το συγκεκριμένο τετράμηνο υπολογίζεται στους 13,5 βαθμούς Κελσίου- το ίδιο είχε συμβεί τα έτη 1936 και 2001.
Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το τελευταίο τρίμηνο (15 Φεβρουαρίου- 15 Μαΐου) η θερμοκρασία ήταν πάνω από τις κανονικές τιμές. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγαλύτερη κατά 1,02 βαθμούς από τον μέσον όρο. Οπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θ. Κολυδάς, εφέτος η συχνότητα εμφάνισης βαρομετρι κών χαμηλών στην Κεντρική Μεσόγειο ήταν πάρα πολύ μεγάλη. «Τα συστήματα αυτά κατευθύνονταν βορειοανατολικά και δεν επηρέαζαν τη χώρα μας με φαινόμενα. Ωστόσομετέφεραν πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και για αυτόν τον λόγο παρουσιάστηκαν και θερμοκρασίες κατά πολύ πάνω από τον μέσον όρο» εξηγεί ο κ. Κολυδάς. Εκτός από υψηλές θερμοκρασίας, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν και λιγοστές βροχοπτώσεις. Στην περιοχή του Ελληνικού παρατηρήθηκε έλλειμμα 85,5 χιλιοστών βροχής. «Ο μέσος όρος του τριμήνου είναι 110 χιλιοστά, άρα βρισκόμαστε κάτω περίπου κατά 80%. Αυτό δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, αν και δεν παύει να δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στη Λαμία, για παράδειγμα, οι βροχές το τελευταίο τρίμηνο ήταν μειωμένες κατά 50%» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.
Γενικότερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες (1-3 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές) αναφέρονται σχεδόν σε όλη τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2010 η μέση θερμοκρασία της Γης έφθασε στους 14,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τον πιο ζεστό Απρίλιο από το 1880.
Επίσης το τρίμηνο ΙανουαρίουΜαρτίου 2010 ήταν το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην Ιστορία με μέση θερμοκρασία 13,3 βαθμών Κελσίου.
Η ζέστη λιώνει τους πάγους
Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, λόγω του θερμότερου κλίματος οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό παρέμειναν για ενδέκατο συνεχή Απρίλιο κάτω από το φυσιολογικό τους επίπεδο. Στην Ανταρκτική, αντίθετα, οι πάγοι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρέμειναν κοντά στον μέσον όρο τους.