Εντάθηκαν εκ νέου οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, παρά την έναρξη του προγράμματος προβληματικών ομολογιακών τίτλων από την ΕΚΤ με στόχο την επαναφορά των τιμών τους σε φυσιολογικά επίπεδα και τη δημιουργία ταμείου 750 δισ. ευρώ για επέμβαση όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Το ευρώ συνέχισε να ταλαιπωρείται στις αγορές συναλλάγματος, την ίδια στιγμή που μετοχές και ομόλογα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δέχονταν νέα επίθεση, παρά την άνοδο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της ΕΕ διεργασίες προς την κατεύθυνση ρύθμισης της αγοράς των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) που συνδέονται με κρατικά χρέη και δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης που θα βαθμολογεί αμερόληπτα την πιστοληπτική ικανότητα κρατών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρά τις προθέσεις δημιουργίας μιας «ασπίδας» ενάντια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, το spread (διαφορά απόδοσης) του ελληνικού 10ετούς τίτλου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό σκαρφάλωσε στις 520 μονάδες βάσης με άνοδο 34 μονάδων, του πορτογαλικού στις 182 μονάδες (+3,5) και του ισπανικού στις 113 μονάδες (+5).
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και των CDS τους, που βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση. Μάλιστα, το ασφάλιστρο για τα 5ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επανήλθε πάνω από τις 650 μονάδες βάσης, υποδεικνύοντας ότι το ελληνικό είναι το τρίτο πιο επισφαλές για πτώχευση κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλώσεις επί της συγκεκριμένης αγοράς πραγματοποίησε χθες ο κ. Εwald Νowotny, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της, που θα αποτρέπει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος ολόκληρων οικονομιών.
Το Γερμανικό Δημόσιο πάντως εξακολουθεί να δανείζεται με χαρακτηριστική ευκολία από τις αγορές. Χθες πραγματοποίησε δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων ύψους 4 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά 1,5 φορές την προσφορά των τίτλων. Μάλιστα, η μέση απόδοσή τους διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα της αντίστοιχης προηγούμενης επίπεδα.