Ξεκινά το Ταμείο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα δρομολογηθεί με την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας τον Ιούνιο στη Βουλή. Οι λεπτομέρειες της σύστασης του ΤΧΣ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου . Οι υπεύθυνοι του ΤΧΣ θα διοριστούν από την κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, ενώ το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν αποκλείουν τη συμμετοχή εκπροσώπων τους οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αθήνα.

Την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα δρομολογηθεί με την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας τον Ιούνιο στη Βουλή. Οι λεπτομέρειες της σύστασης του ΤΧΣ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου . Οι υπεύθυνοι του ΤΧΣ θα διοριστούν από την κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, ενώ το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν αποκλείουν τη συμμετοχή εκπροσώπων τους οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. Το υπό ίδρυση Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. από τα συνολικά 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και θωρακίζεται επιπλέον μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», προστίθεται ωστόσο ότι «οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους προς επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, αλλά και με τη σωστή διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών και των παροχών των ανώτατων στελεχών τους». Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει την έμμεση προτροπή που εξέφρασε την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου προς τις τράπεζες (από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ) για να «επανεξετάσουν τις στρατηγικές επιλογές τους».

Η αναφορά στις αμοιβές και στις παροχές των ανώτατων στελεχών απευθύνεται προφανώς στα εγχώρια golden boys, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών. Ως γνωστόν, oι υπέρογκες αμοιβές και η προκλητική συμπεριφορά των «συναδέλφων» τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκάλεσαν την κοινή γνώμη. Διότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν από την «τσέπη» τους τη διάσωση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και παρακολουθούσαν στη συνέχεια τα golden boys να σκορπούν τα χρήματα αυτά σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και να δίνουν μπόνους στον εαυτό τους με κρατικά χρήματα.

Σκοπός του ΤΧΣ είναι η διαφύλαξη της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της δυνατότητάς του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφάλαιο στις τράπεζες, εφόσον χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση που οι Εποπτικές Αρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο μιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άμεσα νέο κεφάλαιο ή να λάβουν προσωρινό κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν από μόνες τους άμεσα επιπλέον κεφάλαιο και να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωσή τους υπό την αιγίδα του ΤΧΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις. Τι προβλέπει το μνημόνιο
Το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι «οι τράπεζες μπορεί να υποστούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση» και προβλέπει ότι «η κυβέρνηση θα θεσπίσει (ως τις 30 Ιουνίου του 2010, ως σημείο αναφοράς) μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας και ύστερα από διαβούλευση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ ένα πλήρως ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις του ΤΧΣ θα είναι ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος στα χρηματοπιστωτικά θέματα, οι οποίοι θα διορίζονται από την κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ο οποίος θα έχει την ευθύνη των περισσότερων διορισμών)». Προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 2 Μαΐου, στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν απέκλεισαν τη συμμετοχή στο ΤΧΣ εξειδικευμένων συναδέλφων τους οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. Η χώρα μας υποχρεούται να υποβάλλει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος «εβδομαδιαία αναλυτική αναφορά του ισολογισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αναφορά και επεξήγηση των μεταβολών των λογαριασμών» προς την τρόικα των επιτηρητών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.