Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε ασφυκτικό κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή τη φορά μαζί με τα χρηματιστήρια των τριών χωρών του Νότου της ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Αφορμή των νέων πιέσεων αποτέλεσε η εκ νέου υποχώρηση του ευρώ σε νέο χαμηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου (διέσπασε από νωρίς καθοδικά και το φράγμα του 1,25 δολαρίου ανά ευρώ), καθώς και η αύξηση του ρίσκου διακράτησης των ομολόγων των ευάλωτων χωρών του Νότου. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την προειδοποίηση της Μoody΄s για πιθανή υποβάθμιση πολλών διαβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Σε ασφυκτικό κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή τη φορά μαζί με τα χρηματιστήρια των τριών χωρών του Νότου της ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία).

Αφορμή των νέων πιέσεων αποτέλεσε η εκ νέου υποχώρηση του ευρώ σε νέο χαμηλό 17 μηνών έναντι του δολαρίου (διέσπασε από νωρίς καθοδικά και το φράγμα του 1,25 δολαρίου ανά ευρώ), καθώς και η αύξηση του ρίσκου διακράτησης των ομολόγων των ευάλωτων χωρών του Νότου.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την προειδοποίηση της Μoody΄s για πιθανή υποβάθμιση πολλών διαβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Νωρίτερα είχαν ρίξει τη «σκιά» τους στην εγχώρια αγορά και οι δηλώσεις του προέδρου της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος.

Με αφορμή το ξεκάθαρα πτωτικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών δεικτών, η εγχώρια αγορά ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις τη συνεδρίαση. Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης βρέθηκε αμέσως χαμηλότερα των 1.700

μονάδων. Σημειώθηκαν κάποιες αδύναμες αντιδράσεις στη συνέχεια αλλά ο γενικός δείκτης κατά την πτωτική του πορεία κατέληξε στο χαμηλό των 1.657 μονάδων και τελικά στο κλείσιμο των 1.658,29 μονάδων με εκτεταμένες απώλειες 3,41%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Δευτέρας, όπου είχε ενισχυθεί κατά 9,13% στον απόηχο του πακέτου των 750 δισ. ευρώ, καθώς το θετικό αποτέλεσμα περιορίστηκε τελικά στο 1,7%. Από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 24,47%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας με απώλειες 4,20%, ενώ σε ποσοστό 4,10% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, με όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές του κλάδου να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο. Οι τράπεζες αποτέλεσαν την αιχμή της θεαματικής ανάκαμψης τη Δευτέρα, όπου ο κλαδικός δείκτης είχε υπεραποδώσει με άνοδο 14,42%. Ωστόσο οι πιέσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη του τραπεζικού δείκτη στο +2,27%. Οι απώλειες των τραπεζών από την αρχή του έτους ανέρχονται στο-36,92%.

Παρά την επιδείνωση του κλίματος στο τέλος της συνεδρίασης, οι δείκτες (FΤSΕ40 και FΤSΕ80) των μικρότερων κατηγοριών αντέδρασαν στο ίδιο χρονικό διάστημα και βελτίωσαν ελαφρώς την εικόνα τους κλείνοντας με απώλειες 2,01% και 1,59% αντίστοιχα.

Ο συνολικός τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα «φτωχά» μεγέθη καθώς καταγράφηκε ως ο πέμπτος χαμηλότερος από την αρχή του έτους, μολονότι ενισχύθηκε έναντι του προχθεσινού και διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 45 ανοδικές, 128 καθοδικές και 134 αμετάβλητες μετοχές.

Η εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας εκτιμά ότι η τεχνική εικόνα της αγοράς πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει την προσεχή εβδομάδα. «Αν επαληθευθεί το θετικό σενάριο, διασπώνται ανοδικά οι 1.780 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 1.900. Αν όμως επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, διασπώνται καθοδικά οι 1.630 και 1.590 μονάδες, με πιθανό στόχο τις 1.480 μονάδες» αναφέρει η σχετική τεχνική ανάλυση, όπου επισημαίνεται ότι ο όγκος συναλλαγών που θα συνοδεύσει ενδεχόμενη διάσπαση θα καθορίσει τη «βιαιότητα» και το εύρος της υποχώρησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.