Τίτο, Ανδρέας και Ρink Floyd

«Δόξα τω Θεώ που υπήρχε η “Φαντασία” και πήραμε σύνταξη» ακούς να λένε όσοι δούλεψαν σε ένα από τα ιστορικότερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Παραμονή Πρωτομαγιάς του 1970 άναψαν για πρώτη φορά οι προβολείς στη μαρκίζα με τα ονόματα των Τόλη Βοσκόπουλου, Μαίρης Λίντα και Μιχάλη Μενιδιάτη. «Ο,τι καλύτερο είχε η νυχτερινή Αθήνα» υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Παππάς, μετρ του κέντρου επί 23 χρόνια, «47 σεζόν» τονίζει. Θυμάται τα αφεντικά του, τον Κοσμά, τον Μιχάλη και τον Γιώργο Μενιδιάτη.

«Δόξα τω Θεώ που υπήρχε η “Φαντασία” και πήραμε σύνταξη» ακούς να λένε όσοι δούλεψαν σε ένα από τα ιστορικότερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Παραμονή Πρωτομαγιάς του 1970 άναψαν για πρώτη φορά οι προβολείς στη μαρκίζα με τα ονόματα των Τόλη Βοσκόπουλου, Μαίρης Λίντα και Μιχάλη Μενιδιάτη. «Ο,τι καλύτερο είχε η νυχτερινή Αθήνα» υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Παππάς, μετρ του κέντρου επί 23 χρόνια, «47 σεζόν» τονίζει. Θυμάται τα αφεντικά του, τον Κοσμά, τον Μιχάλη και τον Γιώργο Μενιδιάτη. «Από το μαγαζί φεύγαμε με 300 ένσημα τον χρόνο. Ηταν ο “ναός της διασκέδασης”.Και ποιος δεν είχε περάσει:Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Τίτο,Βίλυ Μπραντ», αλλά και «Ρink Floyd, Σοράγια, Αβα Γκάρντνερ, Σοφία Λόρεν» όπως δηλώνει ο κ. Νίκος Νομικός, ο οποίος τραγούδησε για επτά σεζόν πλάι σε ονόματα όπως οι Ζαμπέτας, Διονυσίου, Διαμάντη, Μενιδιάτης. «Για να συνυπάρχουν αυτά τα ονόματα “ειρηνικά” πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει τσαγανό. Και ο Κοσμάς είχε. Κανείς δεν τραγουδούσε περισσότερα από 25 λεπτά. Και όποιος παραπονιότανάκουγε:“Εχει κι αύριο μέρα.Ο κόσμος θα ακούσει κάτι που δεν του είπες σήμερα”» θυμάται ο κ. Νομικός.

«Είχε χαμηλά μεροκάματα, αλλά και χαμηλές τιμές για τον κόσμο. Λεφτά και ένσημα όμως ήταν σίγουρα. Μας πρότειναν από άλλα μαγαζιά υψηλότερο μεροκάματο και δεν έφευγε κανείς. Θυμάμαι τον σεισμό του 1981. Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος και δεν πλήρωσε κανείς. Την επόμενη ντράπηκα να ζητήσω μεροκάματο. Με συνάντησε ο Κοσμάς και μου ΄πε “δεν θέλω ελεημοσύνη. Να περάσεις να πάρεις τα λεφτά σου”» λέει ο τραγουδιστής.

Η «Φαντασία» σταμάτησε να λειτουργεί το 1995. Μετατράπηκε σε κλαμπ, αλλά το 1999 έβαλε λουκέτο. «Το μαγαζί σηματοδότησε ολόκληρη την ιστορία της οικογένειάς μου. Πώς νιώθω σήμερα που κατεδαφίστηκε; Στο μυαλό μου ήταν ήδη “κατεδαφισμένο” απ΄ όταν έκλεισε. Ενας μισογκρεμισμένος χώρος ήταν αυτά τα χρόνια» λέει ο γιος του Μιχάλη κ. Χρήστος Μενιδιάτης.

Το σχέδιο για τις ακτές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά σειρά παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής με «μπούσουλα» το προεδρικό διάταγμα του 2004. Οπως επεσήμανε χθες η κυρία Μπιρμπίλη, σύντομα πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης Ελέγχου και Εποπτείας Εφαρμογής των διατάξεων του ΠΔ. Μετά την απόδοση στους πολίτες της παραλίας του Αγίου Κοσμά (περίπου 2 χιλιόμετρα από την περιοχή της «Φαντασίας» ως το Ακρωτήρι) μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, το υπουργείο σκοπεύει να συνεχίσει στις περιοχές του Αλίμου, του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βούλας. Επιπλέον προωθείται νέος διαγωνισμός για τις εγκαταστάσεις του σταδίου τάε κβον ντο, αλλά και δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Σχέδια υπάρχουν και για την Εσπλανάδα, τον πεζόδρομο που συνδέει την παραλία με τις γύρω περιοχές. Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκέφτεται να θέσει νέα χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση νομίμων δραστηριοτήτων, οι οποίες όμως δεν εντάσσονται στους στόχους της ήπιας ανάπτυξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.