Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Το τελευταίο διάστημα και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες διαπιστώνεται μια δυναμική στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάρκων η οποία μάλιστα έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών γης να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα. Οι εν λόγω επενδύσεις συνήθως προωθούνται ως μηδενικού ρίσκου λόγω της αναμενόμενης εγγυημένης ανταπόδοσης του σταθμού στο βάθος του χρόνου. Ποια όμως είναι τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά μιας επένδυσης στον ενεργειακό τομέα ώστε αυτή να κριθεί επιτυχής; Κατ΄ αρχάς απαιτείται η ακριβής εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης, όπου θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράμετροι (κλιματολογικές συνθήκες περιοχής, γειτνιάζουσες δραστηριότητες κτλ.

Το τελευταίο διάστημα και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες διαπιστώνεται μια δυναμική στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάρκων η οποία μάλιστα έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών γης να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα. Οι εν λόγω επενδύσεις συνήθως προωθούνται ως μηδενικού ρίσκου λόγω της αναμενόμενης εγγυημένης ανταπόδοσης του σταθμού στο βάθος του χρόνου.

Ποια όμως είναι τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά μιας επένδυσης στον ενεργειακό τομέα ώστε αυτή να κριθεί επιτυχής;

Κατ΄ αρχάς απαιτείται η ακριβής εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης, όπου θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράμετροι (κλιματολογικές συνθήκες περιοχής, γειτνιάζουσες δραστηριότητες κτλ.) και θα υπολογισθεί με βεβαιότητα η παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, οι λοιπές μελέτες θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου στοχεύοντας στην απρόσκοπτη λειτουργία του Φ/Β πάρκου σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Παραδειγματικά αναφέρονται η ηλεκτρολογική μελέτη και η μελέτη συμβατότητας του εξοπλισμού, η μελέτη αντικεραυνικής προστασίας καθώς και ο υπολογισμός των φορέων στήριξης των panels ώστε να αντέχουν τις αναμενόμενες φορτίσεις χωρίς να τα καταπονούν με παραμορφώσεις που θα οδηγήσουν σε πρόωρη αστοχία τους.

Βεβαίως μεγάλης σημασίας είναι και το θέμα της πιστής εφαρμογή των μελετών κατά την κατασκευή.

Δυστυχώς συχνά διαπιστώνονται φαινόμενα αποκλίσεων με πρωτοβουλίες και αποφάσεις που λαμβάνονται επί τόπου προκειμένου να μη καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου ή να ξεπερασθούν τρέχοντα εμπόδια.

Παραδειγματικά αναφέρονται η πλημμελής εφαρμογή των προβλέψεων της γεωτεχνικής μελέτης, η παραλαβή και χρήση λάθος υλικών, η μικρή εμπειρία τον απασχολουμένων τεχνιτών και κυρίως η έλλειψη προγραμμάτων ποιότητας ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τεχνικών λαθών.

Η ΤUV ΗΕLLΑS ως φορέας τεχνικών επιθεωρήσεων με εικοσαετή εμπειρία στον ελληνικό χώρο, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και τεχνογνωσία στον χώρο της ενέργειας, επιθεωρώντας την κατασκευή μεγάλων Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αιολικών Πάρκων και Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων στις εγκαταστάσεις Φ/Β πάρκων, έχει εστιάσει στον προσδιορισμό των κρίσιμων σημείων και έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον έλεγχο των τεχνικών κινδύνων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.