Απειλείται ο ρόλος του ευρώ στα διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών

Η ΒΟΥΤΙΑ του ευρώ έναντι του δολαρίου απειλεί και την υπόσταση του ενιαίου νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το ευρώ διέσπασε προς τα κάτω τα επίπεδα του 1,30 δολαρίων, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά όσους διαχειρίζονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Ισχυρίζονται ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους διαχειριστές να μη λάβουν υπόψη τη δραματική επιδείνωση της ποιότητας των κρατικών τίτλων του ευρώ.

Η ΒΟΥΤΙΑ του ευρώ έναντι του δολαρίου απειλεί και την υπόσταση του ενιαίου νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το ευρώ διέσπασε προς τα κάτω τα επίπεδα του 1,30 δολαρίων, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά όσους διαχειρίζονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Ισχυρίζονται ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους διαχειριστές να μη λάβουν υπόψη τη δραματική επιδείνωση της ποιότητας των κρατικών τίτλων του ευρώ. Αντίθετα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ποιότητα, η ασφάλεια και συνεπώς η ελκυστικότητα των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, πόσω μάλλον δε που υποστηρίζονται από τις υψηλότερες σε ρευστότητα αγορές του κόσμου, τις αμερικανικές.

Σημειωτέον ότι το ευρώ είχε επωφεληθεί πολύ και από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, κυρίως της Κίνας και των άλλων ασιατικών χωρών. Προκειμένου να αποτρέψουν τη μεγάλη ισχυροποίηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, οι κεντρικές τράπεζες απορροφούσαν δολάρια και στη συνέχεια διαφοροποιούσαν το χαρτοφυλάκιο των ξένων διαθεσίμων τους αγοράζοντας άλλα νομίσματα και κυρίως ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η σύνθεση των κολοσσιαίων, ύψους 2.450 τρισ. δολαρίων, διαθεσίμων της Κίνας αποτελεί κρατικό μυστικό, εκτιμάται ότι το 20%-25% είναι σε ευρώ. Τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειξαν ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ των κεντρικών τραπεζών, πλην της Κίνας, αυξήθηκαν από 97 δισ. δολάρια που ήταν τον πρώτο τρίμηνο του 2002 στα 672 δισ. δολάρια που ήταν το τέταρτο (τελευταίο) τρίμηνο του 2009.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.