Επειτα από πέντε μήνες πολυτάραχης συμβίωσης το πολιτικό διαζύγιο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εκδόθηκε και τυπικά χθες το απόγευμα, λίγα λεπτά μετά τη λήξη της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία στήριξης στη Βουλή. Η στάση της κυρίας Μπακογιάννη να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας έδωσε την αφορμή στον κ. Σαμαρά να τη θέσει πρώτα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και λίγο αργότερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, με πρότασή του, να τη διαγράψει οριστικά από το κόμμα. Ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί αν η Ρηγίλλης θα ζητήσει από την κυρία Μπακογιάννη να παραδώσει και την έδρα της στην Α΄ Αθηνών. Η τυπική λήξη της πολιτικής συμβίωσής τους ήταν προδιαγεγραμμένη, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΟ, και από νωρίς χθες το πρωί στη Βουλή όλοι ανέμεναν τη στιγμή της ψηφοφορίας και τις μετέπειτα κινήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία εστάλη η επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη για τον πρόεδρο της ΝΔ, στοιχείο που αποδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες για την οριστική ρήξη. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα, όταν συναντήθηκαν στη Ρηγίλλης. Κατά τη 15λεπτη συνάντησή τους τού είχε επισημάνει ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής, ενώ ο κ. Σαμαράς την επομένη ξεκαθάρισε με μήνυμά του ότι επιλέγει την καταψήφιση.
Η διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη την ημέρα των γενεθλίων της προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ που εισέρχεται σε περίοδο έντονων διεργασιών. Αρκετά κορυφαία στελέχη- πρώην υπουργοί- μιλούσαν για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και για εσωστρεφείς διαδικασίες που δεν βοηθούν το κόμμα. Αλλοι θεωρούσαν ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν έπρεπε να επιμείνει στη θέση της από τη στιγμή που γνώριζε ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρούσε σε διαγραφές. Για αυτόν τον λόγο ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο κ. Σαμαράς ήταν ατάραχος καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποφασισμένος να προχωρήσει στη διαγραφή της. Οταν ψήφισε η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς καθόταν στη μέση της αίθουσας της Ολομέλειας και συνομιλούσε με βουλευτές. Μόλις ακούστηκε το «ναι» από την πρώην υπουργό, έδειξε αδιαφορία. Συνέχισε να συνομιλεί, ενώ ακόμη και μετά την απόφασή του, όταν τον ρωτούσαν πώς αισθάνεται, έδειχνε ψύχραιμος και απέφευγε τα σχόλια. Αντίθετα η κυρία Μπακογιάννη έπειτα από λίγα λεπτά σηκώθηκε από τη θέση της και βγήκε από την αίθουσα. Οταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα» σχετικά απάντησε: «Επραξα αυτό που θεωρώ σωστό.Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Κάνω πολιτική βάσει αρχών. Αν με διαγράψει; Ας με διαγράψει». Ο αδελφός της κ. Κυρ. Μητσοτάκης αρχικά είχε αποφασίσει να δηλώσει «παρών», αλλά λόγω των ασφυκτικών πιέσεων και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής τελικά, αργά το μεσημέρι, επέλεξε να ακολουθήσει την κομματική γραμμή. Σε σύσκεψη που έγινε με βουλευτές που τη στηρίζουν, αφού εξήγησε ότι αποτελεί προσωπική της απόφαση, τούς ζήτησε να πειθαρχήσουν στο κόμμα. Ετσι, βουλευτές, όπως οι κκ. Κ. Κιλτίδης, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Κοντογιάννης, κ.ά., ήταν εμφανές από την παρουσία τους κατά την ομιλία του κ. Σαμαρά ότι δεν συμφώνησαν με την απόφασή του, αφού τα χειροκροτήματά τους ήταν χλιαρά. Θεωρείται δεδομένο, όμως, ότι ορισμένοι βουλευτές που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της θα αρχίσουν «ανταρτοπόλεμο» το επόμενο διάστημα, αν και από τη Ρηγίλλης εμφανίζονται αποφασισμένοι τέτοιες κινήσεις να τις αποτρέψουν εξαρχής.