Μηχανισμούς ελέγχου ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ.Ζαν-Κλοντ Τρισέ (φωτογραφία)στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στη Λισαβόνα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις τόσο των ευρωπαίων ηγετών όσο και αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εν όψει της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συντονισμένη ...

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ.Ζαν-Κλοντ Τρισέ (φωτογραφία)στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στη Λισαβόνα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις τόσο των ευρωπαίων ηγετών όσο και αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εν όψει της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες που δημιουργούν οι προβλέψεις για εξάπλωση του δημοσιονομικού «ιού» σε ολόκληρη την ευρωζώνη και να στηρίξει το ευρώ ενάντια στα θεσμικά χαρτοφυλάκια που «παίζουν» την περαιτέρω υποτίμησή του.

«Για εμένα προσωπικά δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί κανένα ενδεχόμενο πτώχευσης του ελληνικού Δημοσίου. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ κυρίας Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Από την πλευρά τους η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε επιστολή τους καλούν τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ να απευθύνουν στη σύνοδο κορυφής δυνατό μήνυμα για το τι πρέπει να γίνει. Ζητούν την ενίσχυση του ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών, τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων σε όσα κράτη εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συστάσεων της Ενωσης. Επιπλέον θα επιδιώξουν τη δημιουργία ισχυρού πλαισίου αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, ώστε να μην απειλείται όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση μιας τράπεζας.

Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία της κυρίας Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο, με θέμα το μέλλον της ΕΕ, η οποία εξαπέλυσε επίθεση προς τους κερδοσκόπους τους οποίους αποκάλεσε αντιπάλους. «Πρώτες οι τράπεζες ήταν αυτές που ζήτησαν βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τώρα είναι αυτές που κερδοσκοπούν με το χρέος των κρατών» υπογράμμισε και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης πιο αυστηρών κανόνων, με στόχο να αποτρέπονται κερδοσκοπικές πρακτικές από τα hedge funds που χρησιμοποιούν παράγωγα προϊόντα. Επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτελεί αξιόπιστη λύση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Το ευρώ δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο από τη ελληνική κρίση» σημείωσε ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών με υψηλά χρέη να επιδείξουν πολιτική βούληση προς αντιμετώπιση των δομικών τους προβλημάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.