Βερολίνο
Η Ελλάδα διχάζει τη γερμανική Βουλή.Σήμερα, μόλις δώδεκα ώρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί βοήθειας, όλα έδειχναν ότι δεν θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Οι Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι θα απόσχουν από τη ψηφοφορία. Η επιθυμία της Άνγκελα Μέρκελ για μεγίστη δυνατή πλειοψηφία δεν πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα, να γίνει πραγματικότητα.
Η μέραάρχισε βέβαια διαφορετικά. Σε συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ είχε επιτευχθεί καταρχάς συμφωνία. Αυτή επικυρώθηκε στη συνέχεια και από τον υπουργό εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, το κόμμα του οποίου, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, συγκυβερνούν μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της κ.Μέρκελ.
Το μήλο της έριδος ήταν ο λεγόμενος «φόρος Τομπίν» – η φορολόγηση των διεθνών συναλλαγών του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ο κ.Γκάμπριελ ήταν σαφώς υπέρ, η κ.Μέρκελ ταλαντευόταν, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ήταν κάθετα εναντίον. Ο συμβιβασμός προέβλεπε μια «ελαφρά» μορφή επιβολής του φόρου, χωρίς να κάνει ωστόσο ρητή αναφορά σε αυτόν.
Το κλίμα ομόνοιας δεν κράτησε ωστόσο πολύ. Όταν, λίγο αργότερα, συναντήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, για να εξειδικεύσουν τους όρους της συμφωνίας, η διαφωνία ήταν πλήρης. Η σύσκεψη έληξε άδοξα.
Ο λόγος για το ναυάγιο δεν είναι επακριβώς γνωστός. «Φταίει η αδιαλλαξία των Ελεύθερων Δημοκρατών» δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης εκπρόσωπος Τόμας Όπερμαν. Και κάτι παρόμοιο άφησε να εννοηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Κάουντερ. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, είπε, έθεσαν θέμα διακοπής του κυβερνητικού συνασπισμού για την περίπτωση που στη συμφωνία θα γινόταν έστω και έμμεσα αποδοχή του «φόρου-Τομπίν».
Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο δεν απέκλειαν την πιθανότητα να βρεθεί έστω και την τελευταία στιγμή μια συμβιβαστική φόρμουλα. Όλα δείχνουν όμως ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα υπάρξει η εξής διάταξη δυνάμεων: Υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν σχεδόν ομόφωνα (με 2-3 εξαιρέσεις) τα κυβερνώντα κόμματα, καθώς και οι Πράσινοι – παρά τις αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο του νόμου. Κατά θα ταχθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και το κόμμα Αριστερά, που θεωρεί τη βοήθεια, υπό τις συνθήκες που δίνεται άσκοπη – μάλλον «βοήθεια για τους κερδοσκόπους».
Εναντίον του νομοσχεδίου τάσσονται όμως και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες. Τέσσερις «ευρωσκεπτικιστές», γνωστοί και ως «κύκλος του χαμένου γερμανικού μάρκου» (επειδή είχαν ταχθεί κατά της εισαγωγής του ευρώ στη Γερμανία) δήλωσαν ότι θα καταθέσουν σήμερα αγωγή εναντίον του νόμου στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης. «Τυπικά έχουν δίκιο, αλλά που να το βρουν» έλεγε πολιτικός αναλυτής στο Βερολίνο. «Η Καρλσρούη θα δηλώσει αναρμόδια για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και το εγχείρημά τους θα λήξει προτού ακόμα αρχίσει».