ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστήμονες στην Αυστραλία αναπτύσσουν βιονικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στα αφτιά και έχουν την ικανότητα να «μιμούνται» τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανιχνεύει ομιλίες γύρω του. Αν τα εμφυτεύματα αυτά αποδειχθούν λειτουργικά, άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής (ακόμη και εντελώς κωφοί) θα μπορούν να ακούνε, και μάλιστα καθαρά, τις συζητήσεις που γίνονται κοντά τους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου La Τrobe αρχικά μελέτησαν τον μηχανισμό εντοπισμού και απομόνωσης μιας ομιλίας από τα αφτιά και τον εγκέφαλο, έναν μηχανισμό που βασίζεται στην κίνηση εξαιρετικά μικρών ηλεκτρικών παλμών στα νεύρα που υπάρχουν ανάμεσα στα αφτιά και στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές στον χρόνο και στον ρυθμό των ηλεκτρικών παλμών επιτρέπουν την ανίχνευση της ομιλίας και τον διαχωρισμό της από τους υπόλοιπους θορύβους.
Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα βιονικό εμφύτευμα, το οποίο σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ακούει καθαρά ομιλίες αλλά και να ξεχωρίζει ήχους (π.χ. ένα γάβγισμα από ένα κορνάρισμα) ακόμη και αν οι ομιλίες ή οι ήχοι εκπέμπονται σε θορυβώδες περιβάλλον. Αυτό που προσπαθούν τώρα οι ερευνητές είναι να δημιουργήσουν ένα εμφύτευμα που να μπορεί να τοποθετηθεί σε ανθρώπους. Πιστεύουν μάλιστα ότι εκτός των άλλων θα μπορεί να επιτρέψει σε κωφά άτομα να ακούνε και να απολαμβάνουν μουσική.