Η μετέωρη μεταρρύθμιση

Θεωρητικώς, ο κ. Ερντογάν και η κουστωδία των υπουργών του που έρχονται στην Αθήνα τη μεθεπόμενη Παρασκευή βρίσκονται σε θέση ισχύος έναντι της οικονομικά μαστιζόμενης Ελλάδας. Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι και τόσο ρόδινη. Οχι γιατί η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο άρχισαν πάλι να παίρνουν την κατιούσα ούτε επειδή το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία και κινδυνεύει. Κάθε άλλο. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει βέβαια κάποια ελαφρά μείωση στο ποσοστό υποστήριξης της κυβέρνησης αλλά η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται στο ύψιστο σημείο- 68,4%.

Θεωρητικώς, ο κ. Ερντογάν και η κουστωδία των υπουργών του που έρχονται στην Αθήνα τη μεθεπόμενη Παρασκευή βρίσκονται σε θέση ισχύος έναντι της οικονομικά μαστιζόμενης Ελλάδας. Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι και τόσο ρόδινη. Οχι γιατί η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο άρχισαν πάλι να παίρνουν την κατιούσα ούτε επειδή το κυβερνών κόμμα έχασε την πλειοψηφία και κινδυνεύει. Κάθε άλλο. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει βέβαια κάποια ελαφρά μείωση στο ποσοστό υποστήριξης της κυβέρνησης αλλά η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται στο ύψιστο σημείο- 68,4%. Η Τουρκία όμως έχει εμπλακεί σε πολιτική περιπέτεια και ενδεχόμενο αδιέξοδο το οποίο ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αντιδρούν στην αλλαγή κάποιων άρθρων του Συντάγματος.

Η έγκριση του πακέτου των 30 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και προσθηκών που υπέβαλε στην 550μελή Εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση Ερντογάν στα μέσα Απριλίου αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι αρχικώς αναμενόταν. Χωρίς να είναι ριζοσπαστικές στον βαθμό που ζητούν η ΕΕ και η τουρκική κοινή γνώμη οι μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον (στρατιωτικής έμπνευσης) Σύνταγμα ψαλιδίζουν την ισχύ του Στρατού και της δικαστικής γραφειοκρατίας. Χθες η Βουλή απέρριψε την τροπολογία που θα δυσχέραινε την παύση ενός κόμματος από τα δικαστήρια. Το σχετικό άρθρο δεν συγκέντρωσε ούτε 330 ψήφους- 37 κυβερνητικοί βουλευτές το καταψήφισαν- γεγονός που εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, όπως είχε απειλήσει ο κ. Ερντογάν. Αν περί το τέλος της εβδομάδας, όταν θα γίνει η ψηφοφορία, το κυβερνητικό πακέτο λάβει μόνο 335 ψήφους τότε ο κ. Ερντογάν θα προκαλέσει δημοψήφισμα εντός δύο μηνών, βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν και η θέση της κυβέρνησης θα ενισχυθεί. Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει, φυσικά, την αντιπολίτευση και γι΄ αυτό η ηγεσία της προσανατολίζεται να προσφύγει προηγουμένως στο Συνταγματικό Δικαστήριο, έχοντας εξασφαλίσει και την υποστήριξη 110 βουλευτών, όπως απαιτεί το (υπάρχον) σύνταγμα. Το Δικαστήριο θα σταματήσει κάθε εξέλιξη στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων προκαλώντας αδιέξοδο με σοβαρές συνέπειες για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα, για την οικονομία. Εμπρός σε μια τέτοια εξέλιξη η μόνη διέξοδος που απομένει στον κ. Ερντογάν είναι η προσφυγή σε (πρόωρες) εκλογές. Ετσι η Τουρκία εισέρχεται σε μια «ρευστή κατάσταση η οποία θα υπονομεύσει την οικονομική ανόρθωση των τελευταίων ετών» («Radical»).

eust@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.