Την εποχή που οι Ελληνες γελούσαν

Πολύ καλό το timing της φωτογραφικής έκθεσης «Greece in the 70s» που εγκαινιάζεται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», αν και ξύνει πολλές πληγές του πονεμένου ελληνικού εγωισμού. Ο 57χρονος σήμερα Μαρκ Τάις ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα από το 1972 ως το 1974 απαθανατίζοντας μια χώρα πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Χαμογελαστά πρόσωπα που δεν σκιάζονταν από το βάρος της οικονομικής κρίσης, σπίτια και αυλές ορθάνοιχτα που δεν είχαν κανέναν λόγο να κλειδαμπαρώνονται εξαιτίας της εγκληματικότητας, νησιά με έμφαση στο μπλε της θάλασσας και όχι στα αναρίθμητα ξενοδοχεία, μαγαζάτορες που δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν την μπόλικη πελατεία τους.

Πολύ καλό το timing της φωτογραφικής έκθεσης «Greece in the 70s» που εγκαινιάζεται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», αν και ξύνει πολλές πληγές του πονεμένου ελληνικού εγωισμού. Ο 57χρονος σήμερα Μαρκ Τάις ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα από το 1972 ως το 1974 απαθανατίζοντας μια χώρα πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Χαμογελαστά πρόσωπα που δεν σκιάζονταν από το βάρος της οικονομικής κρίσης, σπίτια και αυλές ορθάνοιχτα που δεν είχαν κανέναν λόγο να κλειδαμπαρώνονται εξαιτίας της εγκληματικότητας, νησιά με έμφαση στο μπλε της θάλασσας και όχι στα αναρίθμητα ξενοδοχεία, μαγαζάτορες που δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν την μπόλικη πελατεία τους. Εικόνες νοσταλγικές, σχεδόν συλλεκτικές θα εκτίθενται ως τις 17 Μαΐου, για να μας θυμίσουν περασμένα μεγαλεία ανάλαφρης καθημερινότητας μέσα από τον φακό ενός φωτογράφου που γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, σπούδασε στη Γαλλία και ζει στο Ανόβερο της Γερμανίας.

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα ξεκίνησε από την αγάπη μου για την ιστορία σας. Ταξιδεύοντας οδικώς στη χώρα σας, σύντομα όμως ανακάλυψα πολλές ακόμη ομορφιές. Κατάλαβα ότι οι σύγχρονοι Ελληνες ήταν εξίσου σημαντικοί με τους αρχαίους, ικανοί να δημιουργήσουν τη δική τους μυθολογία:εξαιρετικά φιλόξενοι με καλούσαν στο σπίτι τους, στην ταβέρνα τους, μοιράζονταν μαζί μας ό,τι είχε η κουζίνα τους» θυμάται ο φωτογράφος, ο οποίος, επέστρεψε στη χώρα μας πριν από δύο χρόνια, ρισκάροντας να μη βρει τίποτε από ό,τι είχε συναντήσει τότε. «Επέστρεψα πριν από δύο χρόνια, για να συνειδητοποιήσω όχι με θλίψη,αλλά με κατανόηση,ότι όλα πλέον πηγαίνουν πολύ γρήγορα,όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.Ολα είναι πλέον προϊόν εμπορικής συναλλαγής, ακόμη και το μπλε της θάλασσάς σας. Ετσι είναι όμως.Στις μέρες μας κάθε χώρα πουλάει το δυνατό της χαρτί για να επιβιώσει. Το σημαντικό είναι να μην καταλήξει να το ξεπουλάει κιόλας» σημειώνει, τονίζοντας πάντως ότι όσο κι αν αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας «οι Ελληνες μένουν ίδιοι κι απαράλλακτοι:είστε υπερήφανος λαός, που πολλές φορές δυσκολεύεται να σηκώσει στους ώμους του το βάρος της κληρονομιάς του,αλλά πάντα τα καταφέρνετε,έστω και την τελευταία στιγμή!».

Οσο για την οικονομική κρίση, δηλώνει αισιόδοξος και θεωρεί ότι οι Ελληνες θα βγουν από αυτήν, αν όχι αλώβητοι, με μερικές εκδορές που θα επουλωθούν: «Η συμβουλή που δίνω ως άνθρωπος που έχει αγαπήσει πολύ τον τόπο σας είναι να εστιάσετε στα όμορφα πράγματα που έχετε και σας κρατούν ενωμένους.Ως μεσογειακός λαός πολλές φορές φέρεστε παρορμητικά, όμως οι πύρινες εξεγέρσεις και οι παρατεταμένες απεργίες δεν είναι λύση.Χρειάζεται σκληρή δουλειά και όχι τάση φυγής, όχι να εγκαταλείψετε την Ελλάδα για να ψάξετε την τύχη σας στο εξωτερικό. Η χώρα σας είναι πολύ ωραία για να την αφήσετε πίσω σας και το ελληνικό κρασί πίνεται πιο ευχάριστα με φόντο το Αιγαίο».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η «Greece in the 70s» η Από αύριο ως τις 17/5 η Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» η Ηρακλειδών 66 η Στο πλαίσιο του Εco Αrt Festival, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αθήνα Καθαρή»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.