Ισπανία και Πορτογαλία «χαιρετίζουν» το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Θετικά και για την Ισπανία θεωρεί η Μαδρίτη ότι θα λειτουργήσει η ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση των αγορών και συνεπώς στη μείωση του κόστους του ισπανικού δανεισμού. Χρόνο ελπίζει ότι θα κερδίσει και η Πορτογαλία, εκτιμώντας ότι το πακέτο θα εμποδίζει τη μετάδοση της κρίσης.

Θετικά και για την Ισπανία θεωρεί η Μαδρίτη ότι θα λειτουργήσει η ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση των αγορών και συνεπώς στη μείωση του κόστους του ισπανικού δανεισμού. Χρόνο ελπίζει ότι θα κερδίσει και η Πορτογαλία, εκτιμώντας ότι το πακέτο θα εμποδίζει τη μετάδοση της κρίσης.

Όπως ανέφερεσήμερα Δευτέρα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ισπανία επειδή θα της επιτρέψει να δανειστεί με μειωμένα επιτόκια λόγω της ηρεμίας στις αγορές.

«Η βοήθεια αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών και η σταθεροποίηση αυτή θα συμβάλει αναμφίβολα στην πτώση των επιτοκίων που πρέπει να καταβάλει κάθε χώρα, όπως η Ισπανία, όταν δανείζεται από τις αγορές για να χρηματοδοτηθεί» δήλωσε η Ε. Σαλγάδο.

«Έχουμε ανάγκη να δανειστούμε χρήματα και τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν εξαρτώνται από τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» πρόσθεσε η υπουργός.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη δημοσιονομική κατάσταση, με δημόσια ελλείμματα που έφτασαν το 2009 στο 11,2% του ΑΕΠ. Η βοήθεια που θα παράσχει στην Ελλάδα με τη μορφή δανείου με μέσο επιτόκιο 5% θα είναι 3,67 δισεκατομμύρια το 2010.

Το βράδυ της Παρασκευής, πριν από την ανακοίνωση, την Κυριακή, της βοήθειας προς την Ελλάδα, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν ελαφρώς άνω του 4%, ενώ τα δάνεια των κρατών της ΕΕ προς την Ελλάδα θα έχουν μέσο επιτόκιο 5%.

Η Μαδρίτη διευκρινίζει εξάλλου πως η βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα δεν θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο υπολογίζει να μειώσει το 2010 στο 9,8% του ΑΕΠ. «Πρόκειται για δάνεια, τα οποία δεν εγγράφονται στις δαπάνες και δεν συμβάλλουν στο έλλειμμα. Ό,τι θέλαμε να κάνουμε, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να το κάνουμε» σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός.

Καλή είδηση και για τη Λισαβόνα κρίνει ο Τύπος της Πορτογαλίας τις εξελίξεις για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η χώρα μπορεί να ελπίζει ότι θα αποφύγει την μετάδοση της κρίσης.

«Είναι μια καλή είδηση για την Πορτογαλία» εκτιμά η Diario Economico, ενώ η Diario de Noticias χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ως «μια σημαντική απόφαση για την Πορτογαλία», η οποία θεωρείται η άλλη αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Diario de Noticias, το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα χρησιμεύσει μόνο στη διάσωση της ελληνική οικονομίας, αλλά επίσης θα εμποδίσει τη μετάδοση στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Με τη λύση για την Ελλάδα κερδίσαμε χρόνο», αναφέρεται στο κύριο της Diario Economico, στο οποίο επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς. «Είναι μόνο χρόνος για να πάρουμε μια γερή ανάσα και να εφαρμόσουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του πορτογαλικού προβλήματος … εάν δεν γίνει τίποτε , οι Πορτογάλοι θα πρέπει να πληρώσουν λογαριασμό αντίστοιχο με εκείνον των Ελλήνων», προειδοποιεί.

Καθώς, υπενθυμίζει από την πλευρά της η Jornal de Negocios, «ας μην ξεχνάμε ότι, αν και απέχουμε από την Ελλάδα, είμαστε δεύτεροι στον κατάλογο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, η πορτογαλική συμβολή στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 2,064 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 1% του ΑΕΠ. «Είναι πολλά χρήματα για να διασωθούν οι Έλληνες, αλλά λίγα, εάν είναι να διασώσουμε τους εαυτούς μας» σχολιάζει η Jornal de Negocios.

Η παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί την Παρασκευή από το πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί επίσης να εγκρίνει εντός της εβδομάδας μια πρώτη δέσμη μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής ανάταξης της πορτογαλικής κυβέρνησης, με στόχο την επαναφορά του πορτογαλικού δημόσιου ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% το 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.