Για όσους αναρωτιούνται αν επωάζονται σενάρια «συγκυβερνήσεων» ή «περίεργων κυβερνητικών σχημάτων» έχω μια πολύ απλή ερώτηση: Ξέρετε πολλά κορόιδα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας;
Βρέθηκε, δηλαδή, κυβέρνηση που (εξ υποχρεώσεως και κατ΄ ανάγκην…) θα αναλάβει το βαρύτατο πολιτικό κόστος μιας παρέμβασης του ΔΝΤ και πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι να το μοιραστούν μαζί της; Δεν νομίζω. Οσοι, εντός ή εκτός ΠαΣοΚ, φιλοδοξούν να τη διαδεχτούν δεν έχουν παρά να περιμένουν υπομονετικά στη σειρά. Εως τις επόμενες εκλογές…
Και γι΄ αυτόν βασικά τον λόγο θεωρώ ότι όλα τα «σενάρια» που κυκλοφορούν και ακούγονται το τελευταίο διάστημα ανάγονται στη σφαίρα της ελληνικής τερατολογίας. Ουδείς μπορεί να υποχρεώσει μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση που διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κάνει κάτι αντίθετο από τη βούλησή της.
Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι η «διακίνηση σεναρίων» αποτελεί μία από τις προσφιλείς δραστηριότητες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας όταν τέμνονται στον ορίζοντα του ελληνικού καφενείου: καπουτσίνο, τσιγάρο, κινητό και μπόλικο παρολί. Τέτοια «σενάρια» ουδέποτε έχουν υλοποιηθεί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά κανένας δεν δείχνει να πτοείται. Φαίνεται ότι οι εφεδρείες καπουτσίνων ανά την επικράτεια είναι αστείρευτες.
Πολύ πιο υπαρκτό, όμως, είναι ένα δεύτερο ερώτημα. Αν ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να διευρύνει τα στηρίγματα της κυβέρνησής του λόγω της δύσκολης συγκυρίας.
Εδώ το πράγμα είναι πιο σύνθετο, διότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας τέτοιας διεύρυνσης είναι η ύπαρξη αξιόπιστων υποψηφίων. Υπάρχουν; Δύσκολο.
Αφενός επειδή (όπως λέγαμε και παραπάνω) δεν βλέπω να κυκλοφορούν πολλά κορόιδα. Ή για να είμαι πιο ακριβής: αυτοί που είναι υποψήφιοι δεν ενδιαφέρουν πολιτικά και αυτοί που ενδιαφέρουν πολιτικάδεν είναι υποψήφιοι.
Αφετέρου επειδή η διεύρυνση της κυβέρνησης σε σοβαρά και αξιόπιστα πολιτικά πρόσωπα και δυνάμεις θα προϋπέθετε και ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του.
Πράγμα που σημαίνει ότι ο όποιος κυβερνητικός ανασχηματισμός (που, όπως φαίνεται, δεν θα αργήσει…) προορίζεται να στηριχτεί στις «εφεδρείες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν διαθέτει παρά ελάχιστες εφεδρείες.