Δώστε Βαρώτσο στο σχολειό

Δυστυχώς, δεν είναι σύνηθες καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ταυτίσει το έργο τους με κεντρικά σημεία της πόλης να... καταδέχονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ΄ έναν χώρο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς, διότι ποια αποτελεσματικότερη παιδευτική διαδικασία από τη βιωματική όπου ο ίδιος ο εικαστικός μιλά, εξηγεί, σχολιάζει και απαντά στις- τόσο καίριες- ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τη ζωή και το έργο του; Αντί σχολείων όμως οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να παρελαύνουν από μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί, αφού τέτοιοι χώροι υπόσχονται αστραφτερά εγκαίνια, πολυκοσμία και δημοσιότητα.

Δυστυχώς, δεν είναι σύνηθες καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ταυτίσει το έργο τους με κεντρικά σημεία της πόλης να… καταδέχονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ΄ έναν χώρο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς, διότι ποια αποτελεσματικότερη παιδευτική διαδικασία από τη βιωματική όπου ο ίδιος ο εικαστικός μιλά, εξηγεί, σχολιάζει και απαντά στις- τόσο καίριες- ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τη ζωή και το έργο του; Αντί σχολείων όμως οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να παρελαύνουν από μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί, αφού τέτοιοι χώροι υπόσχονται αστραφτερά εγκαίνια, πολυκοσμία και δημοσιότητα. Να γιατί η κίνηση του Κώστα Βαρώτσου- ενός καλλιτέχνη που επανειλημμένα έχει έρθει σε ρήξη με το εγχώριο κατεστημένο, ενώ μπορεί να συναντήσει κάποιος δημιουργίες του σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικούνα παρουσιάσει γλυπτά του στους χώρους της Ελληνογερμανικής Αγωγής ξαφνιάζει ευχάριστα.

Ενώπιον ενός κοινού ούτε ειδικού, ούτε κοσμικού, ούτε «λαμπερού» και ούτε μεγάλου, ο Κώστας Βαρώτσος παρουσίασε έργα μικρότερων και μεγαλύτερων διαστάσεων, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να δουν από κοντά τις διαδικασίες εκτέλεσης ενός γλυπτού μέχρι το τελικό τους στάδιο. Και έκανε τη διαφορά.

Η έκθεση του καλλιτέχνη, σε επιμέλεια της ιστορικού και κριτικού Τέχνης Αθηνάς Σχοινά, θα διαρκέσει ως τις 5 Μαΐου στους χώρους των εκπαιδευτηρίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.