Το ακροδεξιό «δεκανίκι» του Μπερλουσκόνι

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του είναι οι μεγάλοι νικητές των τοπικών εκλογών στην Ιταλία. Η Δεξιά επανέκτησε από την Αριστερά τέσσερις περιφέρειες της χώρας, ενώ σημαντική άνοδο (με ποσοστό 12,7% έναντι 8,3% το 2005) κατέγραψε η ξενοφοβική και αποσχιστική Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος πλέον απειλεί με την πληθωρική πολιτική παρουσία του τον ίδιο τον Καβαλιέρε. Ο Λαός της Ελευθερίας του μεγιστάνα πολιτικού διπλασίασε το ποσοστό του σε τέσσερις περιφέρειες, ενώ η Λέγκα ανέλαβε τον έλεγχο δύο εξ αυτών.

ΡΩΜΗ O πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του είναι οι μεγάλοι νικητές των τοπικών εκλογών στην Ιταλία. Η Δεξιά επανέκτησε από την Αριστερά τέσσερις περιφέρειες της χώρας, ενώ σημαντική άνοδο (με ποσοστό 12,7% έναντι 8,3% το 2005) κατέγραψε η ξενοφοβική και αποσχιστική Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος πλέον απειλεί με την πληθωρική πολιτική παρουσία του τον ίδιο τον Καβαλιέρε. Ο Λαός της Ελευθερίας του μεγιστάνα πολιτικού διπλασίασε το ποσοστό του σε τέσσερις περιφέρειες, ενώ η Λέγκα ανέλαβε τον έλεγχο δύο εξ αυτών.

«Ο λαός θέλει την αποκέντρωση και θα τού τη δώσουμε γρήγορα» δήλωσε ο κ. Μπόσι, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάκαμψη και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των παράνομων μεταναστών στις εύρωστες περιοχές του ιταλικούΒορρά τις οποίες τώρα ελέγχει. «Η Αριστερά δεν υφίσταται πλέον στον Βορρά!» ισχυρίστηκε θριαμβολογώντας.

Παρά την αύξηση της ανεργίας και την αργή ανάκαμψη της οικονομίας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επικράτησε μόνο στις επτά από τις 11 περιφέρειες τις οποίες ήλεγχε πριν από τις εκλογές, ενώ σχεδόν εξαφανίστηκε από τον πλούσιο Βορρά της χώρας.

«Το αποτέλεσμα θα συνεισφέρει στην προοπτική ενός σταθερού πολιτικού συστήματος και θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθούν, στο δεύτερο ήμισυ της θητείας αυτής της Βουλής, οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κόμμα πάντως του Καβαλιέρε έχασε, σε σχέση με τις γενικές εκλογές του 2008, σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας 26,7% έναντι 37,4%. Ετσι, η διαφορά του από το Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς, το οποίο έλαβε 25,9%, μειώθηκε στη μία ποσοστιαία μονάδα. Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε πως παρά τη δυσαρέσκειά του για την απώλεια σημαντικών περιοχών στο «φωτοφίνις», οι εκλογές σηματοδότησαν «αλλαγή τάσης» υπέρ της αντιπολίτευσης.

Η Κεντροδεξιά πήρε τον έλεγχο της περιφέρειας Λάτσιο, όπου ανήκει η πρωτεύουσα Ρώμη, ξεπερνώντας ένα γραφειοκρατικό σφάλμα στην υποβολή των υποψηφίων της, το οποίο λίγο έλειψε να θέσει εκτός εκλογικής μάχης πολλά στελέχη της.

Στη Ρώμη η συνδικαλίστρια της Δεξιάς Ρενάτα Πολβερίνι υπερίσχυσε με 51,1% έναντι 48,3% της πρώην ευρωπαίας επιτρόπου Εμα Μπονίνο. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, η Λέγκα του Βορρά, κέρδισε τη βόρεια περιφέρεια Βένετο, όπως ήταν αναμενόμενο, και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή, ενώ προηγείται της Κεντροαριστεράς και στην περιφέρεια Πιεμόντε. Μείωσε δε τη διαφορά με τον Λαό της Ελευθερίας (ΡDL), το κόμμα του πρωθυπουργού στη Λομβαρδία, βιομηχανική «καρδιά» της Ιταλίας.

Το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας συγκέντρωσε η αποχή, αφού η συμμετοχή περιορίστηκε στο 64,2%, μειωμένη κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2005 (72%). Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγάλο ποσοστό αποχής φανερώνει απογοήτευση προς την πολιτική γενικώς.

Πολλά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται την αποτυχία των υποψηφίων να θίξουν φλέγοντα ζητήματα, όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση, καθώς και την αποτυχία του κόμματος του Μπερλουσκόνι στο Λάτσιο και τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.