«Αν αρρωστήσω, ποιον θα πρέπει να φωνάξω:τον γιατρό μου ή τον βουλευτή μου;». Υποθετικό το ερώτημα, αλλά αρκετά ρεαλιστικό με τις αλλαγές που φέρνει στην περίθαλψη και στην πρόνοια το νομοσχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού Συστήματος Υγείας. Για τους μαθημένους στην ιδιωτικών συμφερόντων περίθαλψη Αμερικανούς, οι αλλαγές στη ζωή τους θα είναι μεγάλες.
Το «ιστορικό» νομοσχέδιο όμως που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και υπογράφηκε από τον Ομπάμα την Τρίτη απέχει πολύ από τις προεκλογικές εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου, με τις οποίες είχε υποσχεθεί τη δημιουργία ενός παράλληλου δημόσιου συστήματος (public option), που θα ανταγωνιζόταν ευθέως τις ιδιωτικές εταιρείες. Η τεράστια αντίδραση που προκάλεσαν οι αρχικές εξαγγελίες και οι αφόρητες πιέσεις από τα πανίσχυρα λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών εταιρειών, σε συνδυασμό με την απώλεια της (κρίσιμης για τον συσχετισμό δυνάμεων) έδρας του Τεντ Κένεντι στην αμερικανική Γερουσία, υποχρέωσαν τον Ομπάμα σε αναδίπλωση και σε μια πιο λάιτ εκδοχή του αρχικού προγράμματος.
Παρ΄ όλα αυτά η πλειονότητα των Αμερικανών παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα νέα μέτρα. Με την αντίδραση των συντηρητικών δεδομένη, ο Ομπάμα έχει έναν ανήφορο μπροστά του. Μπορεί να έβαλε την υπογραφή του σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, αλλά, εκτός από την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου σε πολιτειακό επίπεδο που ήδη έχει ξεκινήσει, έχει απέναντί του και τις εκλογές-ορόσημο του προσεχούς Νοεμβρίου. Παραδοσιακά το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο χάνει τις εκλογές που γίνονται στο μέσον της θητείας του προέδρου. Θα επαναληφθεί αυτό και εφέτος ή μήπως ο Ομπάμα θα βγει ενισχυμένος από τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας;
Είναι αλήθεια ότι ύστερα από έναν χρόνο στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα δεχόταν κριτική ότι δεν έχει να επιδείξει χειροπιαστό έργο. Το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή καθυστερεί στο Κογκρέσο, οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική με τη χορήγηση της ιθαγένειας σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες δεν έχουν προχωρήσει, το Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη και οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη τομή που φέρνει ο Ομπάμα και γίνεται ακριβώς μετά τη λήξη του πρώτου χρόνου της θητείας του.