ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της, εφόσον έχει εξασφαλίσει τις πλάτες της Ευρώπης, εξέφρασε ο κ. Γ.Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες. «Είναι αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία» είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών που πλήττονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις. «Η ξεκάθαρη δήλωση ήταν “μην παίζετε με την Ελλάδα”. Αυτός ο μηχανισμός είναι η αξιόπιστη απειλή για να βρει η Ελλάδα την ησυχία της» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ωστόσο έδειξε ιδιαίτερη προσοχή για να μη μετατρέψει το μήνυμα αισιοδοξίας και ανακούφισης που επιθυμούσε να στείλει στο εσωτερικό της χώρας σε σήμα για χαλάρωση των προσπαθειών. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει» επισήμανε και επαναλάμβανε συνεχώς πόσο σημαντική είναι η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τον μηχανισμό στήριξης. «Κάνουμε τη δουλειά μας, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ» δήλωσε.
«Είπαμε ότι θέλουμε τον μηχανισμό όχι για να τον χρησιμοποιήσουμε,αλλά για να μην πάμε αλλού. Ο νέος θεσμός πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων για το κόστος δανεισμού» τόνισε. Αποσαφήνισε επίσης ότι όποια χώρα προσφύγει στον μηχανισμό θα έχει όσα ποσά χρειάζεται. Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη ότι στηρίζει τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, είπε. «Εμείς έχουμε κάνει περισσότερα από όσα χρειαζόταν και βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Το έλλειμμα πέρυσι κατά το πρώτο δίμηνο ήταν 4 δισ. ευρώ και εφέτος είναι 1 δισ. ευρώ. Είμαστε μπροστά από το Πρόγραμμα. Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» υπογράμμισε. «Δεν έχουμε αντίρρηση για προληπτική επιτήρηση.Το πρόβλημα της Ελλάδας δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε. Αυτή τη στιγμή είμαστε πρωτοπόροι, δημιουργώντας ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία.Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πιο διαφανείς χώρες».
Ε πιπλέον θέλησε να κόψει με το «μαχαίρι» τη σπερμολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Να τελειώνουμε με τη φημολογία για το ευρώ και το ράδιο αρβύλα, γιατί έχουμε και την πραγματικότητα» είπε. Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπαίνει στην αιχμή του δόρατος και εφόσον κάνει τη δουλειά της οι «27» θα τη στηρίζουν έμπρακτα και αυτό θα έχει απήχηση και στους πολιτικούς και στις αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου θέλησε επίσης να καθησυχάσει τους έλληνες καταθέτες διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. «Η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζουν το ευρώ και την Ελλάδα» δήλωσε.
Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία και για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρχει φορολογική σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες και για τους επενδυτές. «Ο Ελληνας είχε την αίσθηση της ανομίας. Οτι όποιος είναι σωστός είναι βλάκας και οι άλλοι είναι μάγκες.Πόσο μάλλον ο ξένος επενδυτής.Πρέπει να υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει περίπτωση δοσοληψίας με το Δημόσιο,αλλά όλα θα γίνονται με κανόνες,διαφάνεια και σωστό φορολογικό σύστημα» σημείωσε. Διάσκεψη επενδυτών
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων μηνών θα συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών, στην οποία θα συμμετάσχουν Ελληνες της Διασποράς, αλλά και ξένοι επενδυτές. Μάλιστα σε ερώτηση κινέζας δημοσιογράφου σχετικά με τις φήμες ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Κίνα, είπε ότι ο ίδιος στα πολλά ταξίδια του στη χώρα της δεν ζήτησε βοήθεια, αλλά συζήτησε για επενδύσεις. Και ότι στη διάσκεψη θα καλέσει και κινέζους επενδυτές. «Μπαίνουμε σε αναπτυξιακή πορεία» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
* Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση της βοήθειας που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος , εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας κ. Α.Λοβέρδο όσον αφορά την παράταση και το 2011 των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ανέφερε ότι η λύση αυτή εξασφαλίζει την ομαλή και απόλυτη χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας.