Δημόσια περιουσία: άσπρη τρύπα ή μαύρα μεσάνυχτα;

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου χρησιμοποιώντας «πολύπλοκα υπολογιστικά μοντέλα» υπολογίζει την αξία των ακινήτων της στα 300 δισ. ευρώ. Από τον σχετικό πίνακα προκύπτει ότι τα 80 δισ. ευρώ βρίσκονται στον Νομό Φθιώτιδας, γεγονός που από μόνο του ακυρώνει την αποτίμηση αυτή, διότι το σύνολο της αξίας του νομού, Λαμίας συμπεριλαμβανομένης, απέχει παρασάγγας από αυτά τα ποσά. Είναι γεγονός ότι η δημόσια περιουσία σχολάζει, υπο-αξιοποιείται, καταπατάται και κυρίως δεν έχει κτηματογραφηθεί σοβαρά, δίνοντας έδαφος στην καθημερινή δημιουργία εκατοντάδων μικρών «Βατοπαιδίων».

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου χρησιμοποιώντας «πολύπλοκα υπολογιστικά μοντέλα» υπολογίζει την αξία των ακινήτων της στα 300 δισ. ευρώ. Από τον σχετικό πίνακα προκύπτει ότι τα 80 δισ. ευρώ βρίσκονται στον Νομό Φθιώτιδας, γεγονός που από μόνο του ακυρώνει την αποτίμηση αυτή, διότι το σύνολο της αξίας του νομού, Λαμίας συμπεριλαμβανομένης, απέχει παρασάγγας από αυτά τα ποσά.

Είναι γεγονός ότι η δημόσια περιουσία σχολάζει, υπο-αξιοποιείται, καταπατάται και κυρίως δεν έχει κτηματογραφηθεί σοβαρά, δίνοντας έδαφος στην καθημερινή δημιουργία εκατοντάδων μικρών «Βατοπαιδίων».

Είναι επίσης γεγονός ότι από τα έσοδα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, από την «αξιοποίηση» της περιουσίας της αλλά και των Ταμείων και άλλων δημόσιων οργανισμών, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα λειτουργίας των προσώπων αυτών.

Η δημόσια περιουσία κρύβει σημαντικές υπεραξίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, αλλά και να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

* Ανάπτυξη από την ανάπλαση εγκαταλειμμένων υποδομών, όπως η Δραπετσώνα, το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, της Θεσσαλονίκης.

* Αναβάθμιση με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων που θα βελτιώσουν την εικόνα των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

* Δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Η πραγματική αξία της δημόσιας περιουσίας θα αναδεχθεί μετά τη χωροθέτηση των περιουσιακών στοιχειών και τον απαιτούμενο διαχωρισμό της κοινόχρηστης από την αξιοποιήσιμη, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, περιουσία.

Στη συνέχεια η χρηστή διαχείριση ενός ενιαίου και διαφανούς στρατηγικού σχεδίου μπορεί να λειτουργήσει σαν τη «λοκομοτίβα» της ανάπτυξης που θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας.

Οι «επαρχιώτες» Βάσκοι έφτιαξαν Guggenheim αλλά και το νέο Βusiness Center στο παλιό παραποτάμιο λιμάνι, δημιουργώντας μια πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους, ελκυστική σε κεφάλαια και επισκέπτες.

Ο δημόσιος χώρος που αναβαθμίζει το περιβάλλον δίνει υπεραξία στον ιδιωτικό χώρο, σε αυτό το μείγμα πρέπει να συμβάλει η δημόσια περιουσία.

Η αναζήτηση και άλλων άσπρων τρυπών για την αισθητική ωραιοποίηση των δημόσιων οικονομικών οδηγεί σε μαύρα μεσάνυχτα την αίσθηση της πραγματικότητας.

Ο κ. Τάσος Χωμενίδης είναι είναι δρ πολιτικός μηχανικός, σύμβουλος Επενδύσεων, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.