Oι αγορές δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν μετά την προχθεσινή συμφωνία για τον μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Ανεβοκατέβαινε το ευρώ, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης παρέμεναν σταθερά στο κόκκινο. Σημειωτέον ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας το ευρώ άρχισε να κινείται ανοδικά φθάνοντας έως τα 1,3407 δολάρια. Ταχύτατα ωστόσο υποχώρησε γύρω στα 1,3350 δολάρια, για να επανέλθει και πάλι πάνω από τα 1,34 δολάρια. Απώλειες γύρω στο 0,20% κατέγραφαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Τα κερδοσκοπικά και συντηρητικά κεφάλαια προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ασάφεια της προχθεσινής συμφωνίας για τη χώρα μας. Ετσι, παρά την αποφυγή μιας καταστροφικής ασυμφωνίας μεταξύ του γερμανικού και του γαλλικού μπλοκ, οι επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν όλα τα σενάρια. Κατ΄ αρχήν η συμφωνία για τη χώρα μας προβλέπει τη «σημαντική» συμμετοχή του ΔΝΤ και την «πλειοψηφία» της βοήθειας μέσω διμερών δανείων από τις 16 χώρες-μέλη που απαρτίζουν το ευρώ (Εurogroup) συνολικού ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, αλλά με δύο σκληρές προϋποθέσεις: Πρώτον, η βοήθεια αυτή θα μας χορηγηθεί μόνο όταν σταματήσουν να μας δανείζουν οι αγορές χρήματος, δηλαδή αφού χρεοκοπήσουμε. Δεύτερον, η Γερμανία θα έχει το βέτο στη χρήση του μηχανισμού αυτού, παρά το γεγονός ότι το Εurogroup θα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ το ΔΝΤ θα είναι πρωταγωνιστής της διάσωσής μας.
Οι αγορές πάντως προεξοφλούν ότι η χώρα μας θα χρειαστεί πολύ περισσότερη οικονομική βοήθεια από αυτήν που προβλέπει, έστω και με σκληρούς όρους, η χώρα μας, διότι τα επαχθή μέτρα λιτότητας θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η Deutsche Βank προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 4% τον τρέχοντα χρόνο. Αν οι προβλέψεις αυτές αποδειχθούν σωστές, τότε η βαθιά αυτή ύφεση θα σαρώσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Τα κρίσιμα τελικά στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση κατά 5,6% επί ετησίας βάσεως του αμερικανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Η επέκταση αυτή όμως ήταν τελικά λίγο μικρότερη από το 5,9% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία. Παρ΄ όλα αυτά η τριμηνιαία επίδοση της αμερικανικής οικονομίας ήταν η καλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2003 και ενίσχυσε τις ελπίδες για σταθερότερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Πάντως το ποσοστό της ανεργίας έχει κολλήσει στο 9,7%, αλλά ο έγκυρος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Reuters, βελτιώθηκε στα επίπεδα του 73,6 τον τρέχοντα μήνα. Ελπίζεται ότι η βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών στις ΗΠΑ και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, μετά τα σημαντικά κίνητρα που αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ενέκρινε το Κογκρέσο, θα τονώσουν τους οικονομικούς ρυθμούς.