Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει και μετά το 2010 την χαμηλότερη αξιολόγηση ως εχέγγυο για τα ελληνικά ομόλογα, μειώνει τον κίνδυνο ρευστότητας για την Ελλάδα, επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Η απόφαση της ΕΚΤ μειώνει ενδεχομένως τον κίνδυνο ρευστότητας και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, προσθέτει.
Ο οίκος σημειώνει ότι η ελάχιστη προϋπόθεση για τις εγγυήσεις θα επέστρεφε στα προ της κρίσης επίπεδα του A3 τον Ιανουάριο του 2011.
Ομως, η ΕΚΤ θα διατηρήσει και το 2011 το όριο της αξιολόγησης Baa3, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα ένα νέο διαβαθμισμένο σύστημα «haircut» που θα διαφοροποιεί ανάλογα με την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων που θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση. Δηλαδή, το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ θα είναι υψηλότερο αν τα ομόλογα που κατατίθενται ως εγγύηση είναι χαμηλότερης «βαθμολογίας».
ΗMoody’s βαθμολογεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογαμε A2 καιαρνητικές προοπτικές, δηλαδή έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Ο οίκος επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η απόφαση της ΕΚΤ έχει μικρό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς η βαθμολογία Α2 είχε προεξοφλήσειτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
«Η άποψή μας είναι ότι οι επιπτώσεις από την άρνηση της ΕΚΤ να δέχεται κρατικά ομόλογα ως εγγύηση θα ήταν πολύ σφοδρές, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα πραγματοποίησης μίας τέτοιας απειλής», δήλωσε η Σαρα Κάρλσον, αντιπρόεδρος και αναλύτρια της Moody’s Sovereign Risk Group και υπεύθυνη του τμήματος ανάλυσης για την Ελλάδα.
Η πιστοληπτική αξιολόγησητης Ελλάδας θα εξαρτηθεί στο εξής από τρεις βασικές προϋποθέσεις, σημειώνει η Moody’s:
Η πρώτη είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει αυστηρά τις φιλόδοξες δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, η δεύτερη αφορά τη μελλοντική στάση της ΕΚΤ αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης κινδύνων και τις εγγυήσεις που δέχεται και η τρίτη έχει να κάνει με την παροχή εξωτερικής βοήθειας στην περίπτωση που τη ζητήσει η Ελλάδα, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι, σύμφωνα με τηνMoody’s, πιο «περίπλοκος» απ’ ότι αναμενόταν.
Σημαντικό ερώτημα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καταλήει, είναι το αν το επόμενο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς θα ενισχυθεί, λόγω του πακέτου στήριξης ή θα μειωθεί λόγω της δυσμενών συνθηκών κάτω από τις οποίες ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση.