Πολυτέλεια
Αν νομίζετε ότι ο φόρος πολυτελείας θα επιβάλλεται μόνο σε προϊόντα που για τον μέσο πολίτη μπορεί να θεωρούνται ως ανήκοντα στην κατηγορία της πολυτέλειας, κάνετε λάθος.
* * *
Με το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σκίτσο), το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται στα δερμάτινα υποδήματα – όπου όλα τα προϊόντα της κατηγορίας που βρίσκονται κάτω από τον ίδιο κωδικό έχουν και τον ίδιο φόρο πολυτελείας, είτε είναι δερμάτινη παντόφλα είτε παπούτσι από δέρμα κροκοδείλου- και στα κοσμήματα, είτε είναι ψεύτικα είτε είναι ολόχρυσα.
* * *
Επίσης με το άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου όλα τα ρολόγια- που ανήκουν στον ίδιο κωδικό-, είτε είναι πλαστικά είτε είναι ολόχρυσα, φορολογούνται με τον ίδιο φόρο πολυτελείας. Και οι επαγγελματίες φυσικά βρίσκονται στα όρια της νευρικής κρίσης. Η μόνη ελπίδα τους είναι η Ολομέλεια της Βουλής και η κοινή λογική που ίσως πρυτανεύσει την τελευταία στιγμή…
Επωφελής εξαγορά
Εύλογο κρίθηκε το τίμημα της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote, σύμφωνα με την έρευνα πραγματογνωμοσύνης που ολοκλήρωσαν οι εταιρείες Νexus Εurostatus και FRS Global Αuditors. Σύμφωνα με το πόρισμα, η Cosmote όχι μόνο δεν υπέστη ζημιά αλλά αύξησε το μερίδιό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας μετά την εξαγορά από 37% το 2006 σε 44,4% το 2009. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Γερμανός συνεισέφερε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 το σύνολο των καθαρών νέων συνδέσεων (602.000) της Cosmote σε όλες τις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) πλην Αλβανίας. Συμμετοχή
Η ιταλική Lottomatica αύξησε το ποσοστό της στη Νeurosoft (εξειδικευμένο λογισμικό για εντοπισμό «στημένων» παιχνιδιών στο αθλητικό στοίχημα) από 5% σε 16,58%, αγοράζοντας εξωχρηματιστηριακά 2.895.827 μετοχές από τον μέτοχο Τarikat Εnterprises Ltd. Η Νeurosoft από το 2009 είναι εισηγμένη στο ΑΙΜ του ιταλικού χρηματιστηρίου του Μιλάνου και ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι ο ΟΠΑΠ με 30% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Εντεκάδα
Σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στα διεθνή βραβεία «Readers Choise Αwards 2010» για απολογισμούς Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), του διεθνούς οργανισμού Global Reporting Ιnitiative (GRΙ). Στη λίστα των 105 εταιρειών που προκρίνονται στην τελική φάση του διαγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται 11 ελληνικές, έναντι τριών που είχαν καταφέρει να προκριθούν στον προηγούμενο διαγωνισμό το 2008.
* * *
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να αναδειχθούν με τους απολογισμούς ΕΚΕ, διεκδικώντας μια διάκριση στα διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία του GRΙ, είναι κατ΄ αλφαβητική σειρά οι Αlpha Βank, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Coca-Cola, Cosmote, Frigoglass, Ιnteramerican, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν και Vodafone.
Μέση τιμή
Με την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα βγήκαν στην επιφάνεια και τα πρατήρια που πωλούσαν πάνω από αυτό, κατά νομό. Στον Νομό Δωδεκανήσου ήταν 23 στα 48, στο Ηράκλειο ήταν 21 στα 61, στο Ρέθυμνο 10 στα 38, στη Θεσπρωτία μόνο 4 στα 15, στο Λασίθι 19 στα 30, στα Χανιά 9 στα 25. Τελικά δεν ήταν ούτε πολλά ούτε λίγα!