Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιοκτητών ακινήτων, επιχειρήσεων, αλλά και στην περιουσία της Εκκλησίας. Χθες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να υπάρξουν αλλαγές τόσο στον τρόπο της φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης όσο και στην έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων. Επίσης, αποφασίστηκε η νέα φορολογική κλίμακα να ισχύσει για όλα τα εισοδήματα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010, αλλά η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις να γίνει με βάση τη νέα κλίμακα από την 1η Απριλίου 2010. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα θα διαπιστώσουν αύξηση του μισθού τους λόγω μειωμένης παρακράτησης από το τέλος του επόμε νου μήνα και δεν θα λάβουν αναδρομικά τη διαφορά του φόρου. Αυτό θα συμβεί το 2011, όταν και θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση.
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια αποφασίστηκε να μην αλλάξει τελικά ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για τους τόκους πρώτης κατοικίας εφόσον αυτά έχουν συναφθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Για τα συγκεκριμένα δάνεια ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται σήμερα στους φορολογικούς νόμους. Για τα δάνεια όμως που έχουν συναφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009 και αφορούν πρώτη κατοικία η έκπτωση από τον φόρο περιορίζεται στο 20% των συνολικών αντί για 40% που προέβλεπε ο νόμος Παπαθανασίου. Ωστόσο, όσον αφορά τα δάνεια που αφορούν τη δεύτερη ή εξοχική κατοικία και χορηγήθηκαν πέρυσι και εφέτος, δεν θα απολαύσουν οι δανειολήπτες ούτε ένα ευρώ έκπτωση. Αυτό σημαίνει ότι η διάταξη Παπαθανασίου, η οποία προέβλεπε έκπτωση 40% από τον φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων ύψους έως 350.000 ευρώ εμβαδού έως 200 τ.μ. και τα οποία έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009, καταργείται στο σύνολό της για περιπτώσεις δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας.
Σχετικά με το «αγκάθι» της φορολογίας των αποζημιώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να διορθώσουν τη φορολογική κλίμακα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή και να ισχύσει τελικά αφορολόγητο 50.000
ευρώ, αντί για 30.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, και ο ανώτατος συντελεστής 40% να ισχύσει για ύψος αποζημίωσης που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και όχι από τις 150.000 ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.