«Το νερό είναι η πηγή ζωής, αυτό που ενώνει όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Το νερό συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών: τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής, τη γυναικεία χειραφέτηση, την επισιτιστική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η αναγνώριση αυτής της σχέσης οδήγησε στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 σε Διεθνή Δεκαετία Δράσης «Νερό για τη Ζωή»», αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.
Σημειώνει επίσης τα εξής: «Αν και οι αναντικατάστατοι υδάτινοι πόροι μας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προσαρμοστικοί, κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Η
αυξανόμενη ανάγκη του πληθυσμού για νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και ενέργειας ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη της φύσης για νερό προκειμένου να συντηρηθούν τα οικοσυστήματα από τα οποία όλοι εξαρτόμαστε. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, αδειάζουμε εκατομμύρια τόνους ακατέργαστων λυμάτων, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων στα συστήματα υδάτινων πόρων. Το καθαρό νερό έχει γίνει σπάνιο και θα γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι οικονομικά ασθενέστεροι εξακολουθούν να πλήττονται πρώτοι και περισσότερο από τη ρύπανση, την ανεπάρκεια του νερού και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, «Καθαρό Νερό για έναν Υγιή Κόσμο», υπογραμμίζει ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των υδάτινων πόρων κινδυνεύουν. Το ακατάλληλο νερό ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ’ ότι όλες οι μορφές βίας μαζί συμπεριλαμβανομένου του πολέμου. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και υπονομεύουν τις προσπάθειες πολλών χωρών για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.
Ο κόσμος διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας. Το νερό είναι καθοριστικής σημασίας για όλους τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Διεθνούς Δεκαετίας για τη Δράση και προσβλέπουμε στη φετινή Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ας δεσμευτούμε για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των υδάτων».