Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:«Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της να βάλει σε υγιή βάση τα δημοσιοοικονομικά της στοιχεία και ως εκ τούτου «δεν θα μείνει μόνη της».

«Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη μέση του πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον ενδεχόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά για να μειώσουν τις πιέσεις των αγορών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της να βάλει σε υγιή βάση τα δημοσιοοικονομικά της στοιχεία και ως εκ τούτου «δεν θα μείνει μόνη της». Ο Ζ. Γιούνκερ δήλωσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, η ευρωζώνη θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που πλήττεται από τις πιέσεις των αγορών. Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι χώρες του ευρώ, με τη δήλωση της Συνόδου κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα αν το χρειαστεί. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά «αν το χρειαστεί θα έχει τη βοήθεια όλων». «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, διότι θεωρώ ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι αξιόπιστο και αρκετό», ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές πτυχές ενός ενδεχόμενου μηχανισμού στήριξης για την ελληνική οικονομία, ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκαλυφθούν, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup έχει εξετάσει τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο μηχανισμός αυτός αφορά ένα συντονισμένο σύστημα ευρωπαϊκών διμερών δανείων.

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο να εμπλακεί το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας μεικτής χρηματοδότησης (ΕΕ και ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, όπου η ΕΕ θα έχει τη σημαντικότερη συμβολή.

Ο Ζ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι διεθνείς αγορές θα έπρεπε να είχαν εκτιμήσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία.

Ο Ζ. Γιούνκερ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα αξιόπιστα. «Είναι μια οδυνηρή προσαρμογή, η οποία είναι αναγκαία για να επιστρέψει η χώρα σε υγιείς δημοσιοοικονομικές βάσείς και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ.

Τέλος, ο Ζ. Γιούνκερ τάχθηκε σαφώς κατά των ιδεών που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της. Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αν γίνει δεκτή μια τέτοια πρόβλεψη θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ με τη θέλησή της, κάτι που όπως σημείωσε θα αποδυνάμωνε την ισχύ του ενιαίου νομίσματος και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει. «Κανείς δεν πρότεινε να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι ανάλογη πρόβλεψη περί αποβολής μιας χώρας θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.