ΕΔΩ και αρκετό καιρό η ποδοσφαιρική Βορειοδυτική Αγγλία θυμίζει Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, όταν τα περισσότερα πολιτικά συνθήματα περιστρέφονταν γύρω από τις βάσεις του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Οι οπαδοί των δύο πιο πετυχημένων συλλόγων της Αγγλίας και αιωνίων αντιπάλων, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας την απαγκίστρωση των αγαπημένων τους ομάδων
από τα χέρια των αμερικανών ιδιοκτητών τους. Στο «Ολντ Τράφορντ» οι φίλοι της Γιουνάιτεντ έχουν αποκηρύξει τα ερυθρόλευκα χρώματα των «Κόκκινων Διαβόλων» τιμώντας το πράσινο-κίτρινο που φορούσαν οι παίκτες του συλλόγου από τη δημιουργία του το 1892 ως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Μάλιστα τα σχετικά κασκόλ που κάνουν θραύση τις τελευταίες εβδομάδεςφέρουν τα αρχικά LUΗG, από την ακροστιχίδα Love United- Ηate Glazer
(αγαπώ τη Γιουνάιτεντ, μισώ τους Γκλέιζερ ). Στο θρυλικό «Ανφιλντ» η αντίσταση των οπαδών της Λίβερπουλ έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς και σχεδόν σε κάθε εντός έδρας αγώνα των Κόκκινων.Βασικό επιχείρημα των οπαδών των δύο συλλόγων για το «Υankees go home» α λα αγγλικά είναι το γεγονός ότι η οικογένεια Γκλέιζερ που αγόρασε το 2005 τη Γιουνάιτεντ και οι κκ. Τομ Χικς και Τζορτζ Τζίλετ που αγόρασαν το 2007 τη Λίβερπουλουσιαστικά
το έκαναν χωρίς να ξοδευθούν, καθώς πήραν δάνεια τα οποία μετέφεραν αργότερα στους συλλόγους, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον με τεράστια χρέη! Ετσι μόνο εντύπωση δεν προκαλεί η είδηση ότι στο μεταξύ τους ντέρμπι σήμερα στο «Ολντ Τράφορντ» οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο μισητών αντιπάλων ετοιμάζουν κοινή διαμαρτυρία!
Η «ανίερη» συμμαχία φέρεται να οργανώνεται από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, όπως αποκάλυψε η αγγλική εφημερίδα «Εvening Νews» του Μάντσεστερ. Σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν κοινή πορεία σήμερα προς το «Ολντ Τράφορντ» όπου στις 15.30 ώρα Ελλάδος θα διεξαχθεί το ντέρμπι, ωστόσο αναμένεται να ακουστούν κοινά συνθήματα και δεν αποκλείεται να αναρτηθούν κοινά τεράστια πανό στις εξέδρες του γηπέδου.
«Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει ήδη να συνομιλούν και να οργανώνουν την αντίστασή τους. Το γεγονός ότι συμμαχούν οπαδοί δύο ομάδων που έχουν γεννηθεί για να μισούνταιδείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αγγλικό ποδόσφαιρο» ανέφερε το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας, ενώ στην ηλεκτρονική έκδοσή της υπάρχουν άκρως ενθαρρυντικά σχόλια ανώνυμων ποδοσφαιρόφιλων από όλη τη χώρα.
Επενδυτές χωρίς… επενδύσεις
Ο αρθρογράφος της αγγλικής εφημερίδας «Τelegraph» κ. Τζιμ Γουάιτ εξήγησε τη βασικότερη αιτία των… εξεγέρσεων στο «Ολντ Τράφορντ» αναφερόμενος στην οικογένεια Γκλέιζερ που από το 2005 ελέγχει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί περίπου 880 εκατ. ευρώ: «Αποτελεί το μεγαλύτερο παράδοξο στην ιστορία του ποδοσφαίρου:άνθρωποι που αποκαλούνται επενδυτέςδεν έχουν επενδύσει ούτε μία στερλίνα από την τσέπη τους στον σύλλογο που αγόρασαν,αντιθέτως έχουν εισπράξει περισσότερα από 20 εκατ. στερλίνες (σ.σ.: περίπου 22 εκατ. ευρώ) για υπηρεσίες συμβούλων».
Και όλα αυτά σε μια τετραετία που η Γιουνάιτεντ φιγουράρει ως η ομάδα με τα περισσότερα έσοδα στον πλανήτη, έχοντας κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, τρία Λιγκ Καπ και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο!
Η προσπάθεια της διοίκησης της Γιουνάιτεντ να αποκρύψει τις διαμαρτυρίες των οπαδών της από τα ΜΜΕ δέχτηκε ένα διπλό πλήγμα στο ματς Τσάμπιονς Λιγκ εναντίοντης Μίλαν. Αρχικά όταν περισσότεροι από 10.000 φίλοι των «Κόκκινων Διαβόλων» μπήκαν στο «Ολντ Τράφορντ» δέκα λεπτά μετά την έναρξη του ματς και ακολούθως όταν μετά τη λήξη του αγώνα ο λατρεμένος στο Μάντσεστερ Ντέιβιντ Μπέκαμ φόρεσε ένα πράσινο-κίτρινο κασκόλ γύρω από τον λαιμό του και δήλωσε ότι «δεν θέλω να μιλήσω για τη διαχείρηση του συλλόγου,ωστόσο είμαι οπαδός της Γιουνάιτεντ και τους στηρίζω»! Παράδοξη όμως είναι και η διαχείριση των επίσης Αμερικανών κκ. Τομ Χικς και Τζορτζ Τζίλετ στη Λίβερπουλ, την οποία αγόρασαν το 2007 αντί περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το χρέος του συλλόγου που έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ. Οπως και η οικογένεια του αμερικανού μεγιστάνα κ. Μάλκολμ Γκλέιζερ (και των υιών του Αβι, Μπράιαν και Τζόελ ), έτσι και οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ μπορούν να χαρακτηρίζονται μόνο κατ΄ ευφημισμόν επενδυτές, καθώς αγόρασαν τους «Κόκκινους» παίρνοντας δάνειο, το οποίο μάλιστα αναχρηματοδότησαν το περασμένο έτος.
Ο κ. Γουάιτ καταλήγει στο άρθρο του για την εντυπωσιακότερη οικονομική αλχημεία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου γράφοντας: «Ακόμη κι αν επιτύχουν τον στόχο τους οι φίλοι της Γιουνάιτεντ και αναγκάσουν την οικογένεια Γκλέιζερ να πουλήσει τις μετοχές της, η νίκη θα είναι αρκετά πικρή για αυτούς, καθώς θα δουν τους Αμερικανούς να αποχωρούν με τεράστια κέρδη» . Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους κκ. Χικς και Τζίλετ, οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν την πώληση της Λίβερπουλ αντί διπλάσιου ποσού από εκείνο που την αγόρασαν πριν από τρία χρόνια.
Οικονομικό εμπάργκο
Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως της δημοσιότητας και ο πρώτος ενδιαφερόμενος να αγοράσει τη Γιουνάιτεντ. Ο πρώην πρόεδρος της αγγλικής Λίγκας κ. Κιθ Χάρις είναι πίσω από την πρόταση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά των πρωταθλητών Αγγλίας και μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα «Daily Μail» φρόντισε να ξεσηκώσει ακόμη περισσότερο τους φίλους της ομάδας.
«Δεν αρκούν ούτε οι πορείεςούτε τα συνθήματα για να εξωθήσουν τους Γκλέιζερ να πουλήσουν. Ο μόνος τρόπος πραγματικής πίεσης είναι ο οικονομικός.Θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν εισιτήρια,να σταματήσουν να πηγαίνουν στο γήπεδο, να σταματήσουν να επισκέπτονται τις μπουτίκ.Πρέπει να πονέσει η ψυχή των οπαδών αφήνοντας την ομάδα που αγαπούν να παίζει σε άδειες εξέδρες,ώστε να πονέσει η τσέπη των Αμερικανών. Και βέβαια δεν θα μιλούσα ποτέ δημοσίως,αν δεν ήμουν σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε τα χρήματα για να πάρουμε πίσω τον σύλλογο.Οταν αντιληφθούν οι οπαδοί ότι για κάθε στερλίνα που ξοδεύουνοι 75 πένες πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του δανείου των Γκλέιζερ,ίσως καταλάβουν το κακό που προκαλούν οι Αμερικανοί».
Μάλιστα ο κ. Χάρις δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την Μπαρτσελόνα, η οποία ανήκει (κυριολεκτικά) στον λαό της. «Το 1998 είχα παρακολουθήσει ένα ματς στη Βαρκελώνη, όπου οι οπαδοί απαίτησαν την παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου κουνώντας λευκά μαντίλια στο γήπεδο. Ο πρόεδρος δεν αποχώρησε τότε,παρά μόνο όταν είδε χιλιάδες κενές θέσεις στο “Καμπ Νου”.Τότε δεν υπήρχε επιστροφή,καθώς η παραμονή του σήμαινε και οικονομική αιμορραγία του συλλόγου». Η άλλη Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πουλήθηκε στην οικογένεια Γκλέιζερ οι πλέον σκληροπυρηνικοί φίλοι των «Κόκκινων Διαβόλων» δημιούργησαν τη δική τους FC Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ, η οποία σε διάστημα τριών χρόνων έχει αναρριχηθεί στην έβδομη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος ενώ συγκαταλέγεται στις 100 δημοφιλέστερες της Αγγλίας! Παράλληλα οι οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα (www.shareliverpoolfc.co.uk) εξαγοράς του συλλόγου (τους), ωστόσο ακόμη βρίσκονται αρκετά μακριά από το να συλλέξουν τα απαιτούμενα 500 εκατ. στερλίνες.