Οντα των πάγων
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών της ΝΑSΑ, καθώς εντόπισε θαλάσσια πλάσματα να ζουν και να κινούνται στο εσωτερικό ενός συμπαγούς παγετώνα της Ανταρκτικής. Η κάμερα των ερευνητών εντόπισε και κινηματογράφησε σε βάθος 200 μέτρων στο εσωτερικό του παγετώνα ένα πλάσμα που μοιάζει με γαρίδα, το οποίο στη θέα της κάμερας όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά την πλησίασε και στάθηκε πάνω στα καλώδιά της.
Αμέσως μετά η κάμερα εντόπισε μια μέδουσα που «χόρευε» μέσα στο απόλυτο λευκό περιβάλλον όπου ζει. Η ανακάλυψη άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες, αφού ως σήμερα πιστευόταν ότι σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, όπου κυριαρχεί το μόνιμο ψύχος και το απόλυτο σκοτάδι, τα μόνα που ίσως καταφέρνουν να επιβιώνουν είναι κάποια μικρόβια. Το γεγονός ότι τόσο αναπτυγμένες μορφές ζωής μπορούν να επιβιώνουν σε τέτοιες συνθήκες αναπτερώνει τις ελπίδες των επιστημόνων ότι σύνθετες ή και αναπτυγμένες μορφές ζωής πιθανόν είναι να βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.
Κινητό διασώστης
Η τεράστια επιτυχία των κινητών τηλεφώνων iΡhone της Αpple έχει δημιουργήσει μια μικρή βιομηχανία ανάπτυξης εφαρμογών οι οποίες παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες στους κατόχους τους. Μία από τις πιο πρωτοποριακές και ενδιαφέρουσες είναι αυτή που ανάπτυξε ο Ντάνιελ Λόου, αναισθησιολόγος στο Royal United Ηospital στη Βρετανία. Η εφαρμογή ονομάζεται iResus και τόσο γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και απλοί πολίτες μπορούν χρησιμοποιώντας τη να πάρουν οδηγίες και πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίσουν κάποιον ασθενή που βρίσκεται στα πρόθυρα ή έχει ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Η εφαρμογή αναφέρει στον χρήστη τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση (τον αριθμό των μαλάξεων, των «φιλιών της ζωής» κ.ο.κ.), διαδικασίες που μπορεί γιατροί και νοσηλευτές να έχουν διδαχθεί στο παρελθόν, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή είναι πιθανόν να μην μπορούν να τις θυμηθούν.
Βλέποντας με τη γλώσσα
Ο εικονιζόμενος βρετανός στρατιώτης Κρεγκ Λούντμπεργκ έχασε την όρασή του από έκρηξη χειροβομβίδας το 2007 στη Βασόρα του Ιράκ όπου υπηρετούσε. Ο 24χρονος στρατιώτης ήταν το πρόσωπο που επέλεξε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για να γίνει για πρώτη φορά η δοκιμή μιας επαναστατικής τεχνολογίας σε όσους έχουν προβλήματα όρασης. Το σύστημα, που ονομάζεται ΒrainΡort, αποτελείται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου τα οποία φοράει ο τυφλός. Τα γυαλιά συνδέονται με τη γλώσσα του μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς. Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που καταγράφει η κάμερα σε μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού. Η διαφορετική ισχύς και η υφή αυτών των παλμών «μεταφράζονται» από τον χρήστη του συστήματος, ο οποίος προηγουμένως έχει διδαχτεί με ποιον τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις εικόνες στις οποίες αντιστοιχεί ο καθένας εξ αυτών.
Ετσι ο τυφλός μπορεί νοερά να σχηματίζει εικόνες για αυτά που η κάμερα βλέπει τριγύρω.
Δύο παιδιά για καλή υγεία
Η απόκτηση παιδιών ωφελεί σοβαρά την υγεία των γονέων, φθάνει η οικογένεια να μην έχει περισσότερα από δύο τέκνα. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το να γίνει κάποιος γονέας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες ως τον αλκοολισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αφορούσαν ενάμισι εκατομμύριο άτομα, τα οφέλη για την υγεία ήταν σαφή μόνο όταν η οικογένεια είχε δύο παιδιά. Τα ζευγάρια που είχαν αποκτήσει ένα παιδί (ή και κανένα) αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια που μελετήθηκαν, πιθανώς επειδή τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είχαν μειωμένες πιθανότητες να προσέχουν την υγεία τους.
Στα συγκεκριμένα άτομα παρουσιαζόταν μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης αλκοολισμού. Ιδιαιτέρως οι γυναίκες αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες ατυχημάτων αλλά και παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ στους άνδρες τα συχνότερα προβλήματα αφορούσαν το αναπνευστικό σύστημα.
Αλλά και εκείνοι που είχαν αποκτήσει μεγάλη οικογένεια, με περισσότερα από δύο παιδιά, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών νόσων, πιθανώς διότι αμελούσαν την υγεία τους προσπαθώντας καθημερινά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μετά το USΒ…
Η Ιntel ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ρίξει στην αγορά μια νέα επαναστατική τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων από και προς υπολογιστές και κοινές ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες κτλ.). Η τεχνολογία ονομάζεται Light Ρeak και υποκαθιστά τις θύρες USΒ με καλώδια οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, σχεδιασμένη να συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας παλμούς λέιζερ. Η χωρητικότητα του δικτύου μετάδοσης για τη Light Ρeak πρώτης γενεάς θα είναι 10 Gb/s, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τη να μεταφέρει μια ταινία και μάλιστα ποιότητας Βlu-Ray από έναν φορητό σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα! Σύμφωνα με τα στελέχη της Ιntel, αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία η χωρητικότητα να εκτοξευθεί στα 100 Gb/s.
Μακρινός πλανητικός συγγενής
Απέχει 1.500 έτη φωτός από τη Γη, ωστόσο ο CoRoΤ9b είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται και μοιάζει τόσο πολύ με εκείνους του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης, ο οποίος έχει σχετικώς φυσιολογική θερμοκρασία, εντοπίστηκε από διεθνή ομάδα 60 αστρονόμων. «Εχει το μέγεθος του Δία και τροχιά παρόμοια με εκείνη του Ερμή» είπε ο δρ Χανς Ντιγκ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature».
Εως σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 400 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αλλά, όπως εξήγησε ο δρ Ντιγκ, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στα Κανάρια Νησιά, είναι όλοι τους άκρως «εξωτικοί». «Οι πλανήτες αυτοί είναι καυτοί καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο ή έχουν περίεργη τροχιά, η οποία μία τους φέρνει κοντά στο μητρικό άστρο και μία τους απομακρύνει πολύ από αυτό, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τους». Αντιθέτως ο CoRoΤ-9b έχει σχετικώς ήπιο κλίμα.