Στη Σύνοδο Κορυφής εστιάζουν οι επενδυτές

Η διάθεση για ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή άμβλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η ραγδαία πτώση της αγοράς στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Δεν βελτίωσε όμως την εικόνα της αγοράς σε εβδομαδιαία βάση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι αρνητικό με αφετηρία τις 2.115 μονάδες. Στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης «παραβίασε» τις 2.000 μονάδες υποχωρώντας με το άνοιγμα στο χαμηλό των 1.994 μονάδων με απώλειες 1,23%. Το θετικό κλίμα ...

Η διάθεση για ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή άμβλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η ραγδαία πτώση της αγοράς στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Δεν βελτίωσε όμως την εικόνα της αγοράς σε εβδομαδιαία βάση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι αρνητικό με αφετηρία τις 2.115 μονάδες. Στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης «παραβίασε» τις 2.000 μονάδες υποχωρώντας με το άνοιγμα στο χαμηλό των 1.994 μονάδων με απώλειες 1,23%.

Το θετικό κλίμα στις αγορές της Ευρώπης σε συνδυασμό με τη λήξη των συμβολαίων στα παράγωγα που αποτελούν αστάθμητο παράγοντα πρόσκαιρης τάσης, επέτρεψαν στον γενικό δείκτη να σταθεροποιηθεί αργότερα σε θετικό έδαφος.

Στην εκτόνωση των αρχικών πιέσεων συνέβαλε παράλληλα και η δήλωση-πολιτική στήριξη που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρεν, που «κάλυψε» την εδώ και ημέρες σχετική απαίτηση του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου.

Αναλυτικά, ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αναλάβει αποφασιστική δράση για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ειδικότερα, και με αφορμή τη Διάσκεψη Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ να καταλήξει την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν χρειαστεί και εάν καταστεί αναγκαίο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε πολιτικά την εργασία που έχει γίνει ως τώρα», αναφερόμενος στην προεργασία που έγινε πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες της βοήθειας από το Εurogroup.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ενδεχόμενο αυτό είχε νωρίτερα πιέσει το Χρηματιστήριο και είχε ωθήσει στις 330 μονάδες βάσης το spread των 10ετών ομολόγων, το οποίο στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε ελαφρώς μετά τις δηλώσεις υποχωρώντας προς τις 320 μονάδες.

Η αυξημένη εγρήγορση των επενδυτών απέναντι στις εξελίξεις καταδεικνύει το πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα και οι αποφάσεις για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που θα ληφθούν από τους «26» στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας. Οι εκεί διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι πολύ σκληρές, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών-μελών που επηρεάζει.

Αλλωστε, μολονότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί και θεσμικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να «εξοικειώνουν» τους πολίτες με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια τέτοια εξέλιξη θα υπονομεύσει την πολιτική συνοχή της ευρωζώνης, καθώς το ευρώ ως νόμισμα εκτιμάται ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα στις χρηματαγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.