ΠΑΡΙΣΙ Μια «καθαρή» μορφή Ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία περιέχονται σε ορισμένα ψάρια και έλαια ξηρών καρπών φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την ύπαρξη επικίνδυνων πολυπόδων σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Gut» η λήψη συμπληρώματος εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) μπλόκαρε την ανάπτυξη νέων πολυπόδων ενώ οδήγησε και σε μείωση του μεγέθους των ήδη υπαρχόντων. Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από δοκιμή σε πενήντα ασθενείς που έφεραν γονιδιακή μετάλλαξη η οποία αύξανε τις πιθανότητες ανάπτυξης πολυπόδων- πρόκειται για προκαρκινικές αλλοιώσεις του εντέρου που κάποιες φορές αναπτύσσονται σε καρκίνο.
Από το σύνολο των ασθενών οι 28 έλαβαν ημερησίως δόση δύο γραμμαρίων ΕΡΑ ενώ οι υπόλοιποι εικονικό συμπλήρωμα. Υστερα από έξι μήνες ο αριθμός των πολυπόδων αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% στην ομάδα του εικονικού συμπληρώματος αλλά εμφάνισε μείωση κατά 12% στην ομάδα που λάμβανε τις κάψουλες των λιπαρών οξέων. Παράλληλα το μέγεθος των πολυπόδων αυξήθηκε κατά 17% σε όσους λάμβαναν εικονικό συμπλήρωμα ενώ την ίδια στιγμή παρουσίασε μείωση κατά 12,5% στην ομάδα του συμπληρώματος.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα που δίνει η ουσία σελεκοξίμπη η οποία χορηγείται ευρέως για τους πολύποδες του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση για καρκίνο. Είναι όμως σημαντικό ότι η σελεκοξίμπη έχει συνδεθεί με παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα μεταξύ ηλικιωμένων ασθενών ενώ, όπως φάνηκε, το συμπλήρωμα ΕΡΑ ήταν πολύ καλά ανεκτό χωρίς να προκαλεί προβλήματα.