«Ενα βήμα από την αδυναμία δανεισμού»

Ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΓΣΕΕ κάλεσε τα συνδικάτα σε εργασιακή ειρήνη.

Πρόσκληση προς τους εργαζομένους και τα συνδικάτα για εργασιακή ειρήνη προκειμένου η χώρα που βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού » να βγει από την κρίση απηύθυνε στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου.

Περιγράφοντας την κατάσταση της οικονομίας μίλησε για «εμπόλεμη κατάσταση» , στην οποία «δίνουμε μάχη με συμφέροντα εντός και εκτός συνόρων». Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα, άφησε να εννοηθεί ότι θα διορθωθούν οι αδικίες, «όπου κάναμε λάθη εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε» .

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κρίση ως τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, μίλησε για «βαρύ τίμημα» για τις πολιτικές των προηγούμενων ετών και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να μειώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, να αδειάσει τα ασφαλιστικά ταμεία και να φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.

«Οι ευθύνες της ΝΔ είναι αυταπόδεικτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την περίοδο εκείνη αναδείχθηκαν φαινόμενα όπως η ασυδοσία και η ατιμωρησία, ενώ υπονομεύτηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα βασικά δικαιώματα.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού», ξεκαθαρίζοντας ότι «με τις αποφάσεις μας θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Απαντώντας άμεσα στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ ότι «έταζε τα πάντα στους πάντες», τόνισε ότι «δεν είχα ποτέ διανοηθεί ότι βρισκόμαστε τόσο κοντά στον πάτο».

Ανέφερε ακόμη ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας συμβιβάστηκε με τη σπατάλη και την πελατειακή διασπάθιση χρημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι «σήμερα αυτή η εποχή τελειώνει οριστικά» και ξεκαθάρισε ότι «όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά ισχύουν στο ακέραιο». Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό στο βήμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος τον κάλεσε να επανεξετάσει την απόφαση για πλήρη κατάργηση της φορολόγησης των αποζημιώσεων για απολύσεις.

Δ ριμεία κριτική, αλλά και αυτοκριτική, στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς (φωτογραφία) από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αναλαμβάνοντας- όπως είπε- «την ευθύνη» του κόμματός του «για τη διατήρηση του στρεβλού μοντέλου που παρέλαβε ως κυβέρνηση». Δεν το άλλαξε, όπως είπε, «υποκύπτοντας στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού». «Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη» πρόσθεσε.

Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε κατά της σημερινής κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, ακύρωσε τα μέτρα που ανακοίνωσε η προηγούμενη, που εξελέγη «τάζοντας τα πάντα στους πάντες» παρ΄ ότι γνώριζε ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παραλύσουν τα πάντα – τα δημόσια έργα και ο εισπρακτικός μηχανισμός- και να οδηγηθούμε σε διψήφιο έλλειμμα.

Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε στο συνέδριο πρόταση για τη σύναψη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου», έτσι ώστε ο χώρος της εργασίας «να μη ζει σε συνεχή λιτότητα», ούτε να υπόκειται σε «θυσίες χωρίς αντίκρισμα». Πρότεινε στους εργαζομένους να γίνουν μερισματούχοι του πλούτου και όχι «αναλώσιμοι παρίες», πρώτοι στις θυσίες και τελευταίοι στις ευκαιρίες και στην ευημερία.

Ε ντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ κ. Σπ. Παπασπύρος (φωτογραφία), ο οποίος μίλησε για «μέτρα που λαμβάνονται εν κρυπτώ», ενώ χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές». «Αν οδηγηθούμε εκεί θα είναι μείζον θέμα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε.

Κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου που έγινε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλος αναφέρθηκε στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζοντάς τα «σκληρά και κοινωνικά άδικα που περιορίζουν το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων», ενώ την ίδια στιγμή «δεν πληρώνουν αντιστοίχως οι υπεύθυνοι για την κρίση, ούτε οι έχοντες και κατέχοντες, και οι μονίμως φοροκλέπτοντες και φοροαποφεύγοντες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις πιέσεις και στα “θέλω” των αγορών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.