Wall Street Journal: Κοινή παρέμβαση Ε.Ε. -ΔΝΤ για την ελληνική κρίση

Ενισχύεται το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο κοινής παρέμβασης Ε.Ε. -ΔΝΤ για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, μετά την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ στην «ευρωπαϊκή λύση» και τις έντονες αντιρρήσεις αρκετών κυβερνήσεων αλλά και της ΕΚΤ για την ευθεία ανάμειξη του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Το συγκεκριμένο σενάριο επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η οποία σε πρωτοσέλιδο τίτλο της στην ηλεκτρονική της έκδοση υποστηρίζει ότι «η Γερμανία είναι ανοιχτή σε κοινό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από Ευρώπη-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις ανώτατου γερμανού αξιωματούχου κατά της οποίες η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «είναι ανοικτή στη συμμετοχή του ΔΝΤ» σε περίπτωση οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

Η γερμανική στάση, κατά την WSJ προετοιμάζει το έδαφος για μία πιθανή σύγκρουση με άλλες χώρες της Ε.Ε. στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, όπου θα ζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται η συγκεκριμένη σύνοδος ενδέχεται να μην καταλήξει σε συμφωνία- παρά τις εκκλήσεις του κ. Παπανδρέου για το αντίθετο.

Ο φόβος ότι η προσφυγή ενός μέλους της Ε.Ε. στο ΔΝΤ θα εκληφθεί ως αδυναμία της ευρωζώνης είναι διάχυτη, ενώ τόσο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ μίας «ευρωπαϊκής λύσης».

«Είναι σαν η Καλιφόρνια να ήταν σε άσχημα κατάσταση και να έπρεπε να φωνάξει το ΔΝΤ για να τη σώσει. Είναι λίγο παράδοξο στην ίδια οικονομική ζώνη», όπως υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην WSJ η γαλλίδα υπουργός Οικονομικός Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης τη ρήξη η οποία φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της γερμανίδας Καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– ρήξη την οποία επεσήμαναν σε χθεσινό δημοσίευμά τους και οι «Financial Times».

Σύμφωνα με την WSJ η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους και βουλευτές της ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οπως υποστηρίζει ωστόσο το στενό περιβάλλον της δεν επιθυμεί μία λύση που θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χορήγηση διμερών ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ίσως γίνει, κατά την εφημερίδα, δεκτή καλύτερα αν αποτελέσουν τμήμα ενός προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- όπως συνέβη με ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρώ, όπως η Ουγγαρία και η Λετονία το 2008.

Οπως υποστηρίζει η WSJένα κοινό πακέτο ΔΝΤ-Ε.Ε ίσως βοηθούσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει μία ενδεχόμενη ένσταση προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, από όσους αντιτίθενται σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.