Το παρασκήνιο του Κυπριακού

Το παρασκήνιο του Κυπριακού έχει ανάψει για τα καλά. Ηδη η Τουρκία προωθεί τη σύγκληση διάσκεψης κορυφής με τη συμμετοχή σε αυτή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, μεταξύ των οποίων οι Τουρκοκύπριοι, ίσως και η ΕΕ. Η Ισπανία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εμφανίζεται διατεθειμένη να φιλοξενήσει πιθανή διάσκεψη στη Μαδρίτη, παρά τα όσα αντίθετα είπε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ιδέα περί διάσκεψης αρχικά κυοφορήθηκε στο Λονδίνο, το οποίο έριξε πολύ προσεκτικά στο τραπέζι πρόταση περί τριμερούς διάσκεψης των εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία).

Το παρασκήνιο του Κυπριακού έχει ανάψει για τα καλά. Ηδη η Τουρκία προωθεί τη σύγκληση διάσκεψης κορυφής με τη συμμετοχή σε αυτή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, μεταξύ των οποίων οι Τουρκοκύπριοι, ίσως και η ΕΕ.

Η Ισπανία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εμφανίζεται διατεθειμένη να φιλοξενήσει πιθανή διάσκεψη στη Μαδρίτη, παρά τα όσα αντίθετα είπε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ιδέα περί διάσκεψης αρχικά κυοφορήθηκε στο Λονδίνο, το οποίο έριξε πολύ προσεκτικά στο τραπέζι πρόταση περί τριμερούς διάσκεψης των εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία). Αυτή δεν ευδοκίμησε λόγω της πλήρους αντίθεσης της Λευκωσίας, αλλά η βολιδοσκόπηση δεν σταμάτησε. Απλώς άλλαξε μορφή.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, αποκάλυψε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου του πρότεινε σε πρόσφατη συζήτησή τους τη σύγκληση εξαμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας, Ηνωμένων Εθνών, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ισοδυναμούσε με de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και με σαφή προσπάθεια να ενισχυθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, τον Απρίλιο. Ο κ. Ντάουνερ επιβεβαίωσε επίσης το ισπανικό ενδιαφέρον για μια διάσκεψη.

Η τουρκική στρατηγική έχει άλλη μία παράμετρο. Πρόκειται για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου, η Αγκυρα μετέφερε την ιδέα αυτή σε ευρωπαίους συνομιλητές της στις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν διεξήχθη στην Αγκυρα συνάντηση Τουρκίας- ΕΕ σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συζήτησε και με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Η Λευκωσία και η Αθήνα εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές. Επιμένουν ότι αν μια διάσκεψη ελάμβανε χώρα τούτο θα έπρεπε να γίνει όταν οι συνθήκες θα ευνοούσαν κάτι τέτοιο πλήρως. Ο τρέχων γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου, ενώ εξελίσσεται ένα άγριο παρασκήνιο για το αν πρέπει ή όχι να εκδοθεί ανακοινωθέν μετά τη λήξη τους, καθώς και για το περιεχόμενο αυτού. Υπάρχει επίσης το στρατηγικό επίπεδο. Διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν ότι ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό ενδέχεται να αναλάβει προσεχώς και η Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί από τη «μεσανατολική» στροφή της Αγκυρας και θέλουν να την αγκιστρώσουν στη Δύση. Επιθυμούν επίσης να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί το Κυπριακό στη συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί η επιθυμία τους να εγκαταστήσουν μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

juve@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.