Gorillaz- «Ρlastic Βeach»
ΕΜΙ
Αυτή είναι πιθανότατα η απάντηση σε όσους πιστεύουνανάμεσά τους και εγώ- ότι το χιπ-χοπ έχει τελειώσει. Μακράν το καλύτερο άλμπουμ του είδους, και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια. Με τη διαφορά ότι εγκέφαλος αυτής της εξαιρετικής δουλειάς είναι ένας λευκός βρετανός σαραντάρης- και όχι ένας μαύρος ράπερ από τη Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες. Πρόκειται για το τρίτο άλμπουμ του εικονικού καρτούν συγκροτήματος Gorillaz, ενός από τους πολλούς αγωγούς μέσω των οποίων διοχετεύει τη μουσική του ο πολυτάλαντος Ντέιμον Αλμπαρν. Την ιδέα στην οποία βασίζεται η νέα δουλειά του την εμπνεύστηκε ξαπλωμένος σε μια παραλία και παρατηρώντας πόσο γεμάτος από πλαστικά αντικείμενα ήταν ο χώρος: στίχοι που αφορούν γενικότερα την οικολογία αλλά και αιχμές για την αδυναμία του πολίτη της παγκοσμιοποίησης να υπερασπιστεί το πορτοφόλι του και τη διαφυγή του σε απατηλά όνειρα, όπως είναι τα λαχεία και τα τυχερά παιχνίδια. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον έχει όμως η μουσική, καθώς δεν παραμένει στο χιπ-χοπ, αλλά εξερευνά τη σόουλ, την έθνικ, την ηλεκτρονική, την ποπ και τη ροκ. Οσο για τους guests, ξεκινούν από τον Σνουπ Ντογκ, τον Λου Ριντ και τον Μαρκ Ι. Σμιθ και καταλήγουν στους De La Soul και στον μεγάλο Μπόμπι Γούμακ – μεταξύ πολλών άλλων. Charlie Winston- «Ηobo»
Warner
Η αλήθεια είναι ότι ο Τσάρλι Γουίνστον ελάχιστα τιμά τις βρετανικές ρίζες του. Ως άκουσμα- αλλά και στην όψη-, θυμίζει πολύ περισσότερο έναν νέο Τομ Γουέιτς, έναν νεότερο Ράντι Νιούμαν ή ακόμη ένα πνευματικό παιδί του Ρέι Τσαρλς. Ξεκίνησε την καριέρα του κάπως ανορθόδοξα: το Παρίσι «ανακάλυψε» πρώτο το ταλέντο του, αναγνωρίζοντάς το σε τραγούδια όπως τα «Like Α Ηobo» και «Ιn Υour Ηands». Στη συνέχεια τον δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες και ο υπόλοιπος πλανήτης, ενώ η χώρα μας, που συνήθως αγαπά καλλιτέχνες αυτού του είδους, δεν προβλέπεται να μείνει απ΄ έξω. Ιδιαίτερη φωνή, ωραίοι στίχοι και κυρίως πολύ όμορφα τραγούδια.
Salif Κeita- «La Difference»
Universal
Ο Σαλίφ Κεϊτά έγινε παγκοσμίως γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1980 χάρη σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ world μουσικής, το περίφημο «Soro».
Ενα διαμάντι της σύγχρονης δισκογραφίας όπου η δυτική μουσική ταίριαξε απόλυτα με τη μουσική από τη γενέτειρά του, το Μαλί. Στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε άκρως ενδιαφέροντα άλμπουμ, όπου πάντα, με πολύ μεγάλη προσοχή και αγάπη, ένωνε χωρίς κόμπλεξ διαφορετικά είδη και σχολές. Αυτό συμβαίνει και στο «La Difference», με το οποίο προσθέτει ακόμη ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο στην καριέρα του.
Jimi Ηendrix- «Valleys Οf Τhe Νeptune»
Sony Μusic
Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ, κυκλοφορεί αυτό το νέο- ναι, καλά διαβάσατε- άλμπουμ του θρύλου τη κιθάρας. Και είναι νέο επειδή το υλικό που περιέχει δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ ως σήμερα: δώδεκα στούντιο ηχογραφήσεις διάρκειας άνω των 60 λεπτών που πραγματοποίησε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου του 1969 με το συγκρότημά του, Jimi Ηendrix Εxperience, ως συνέχεια στο κλασικό διπλό άλμπουμ «Εlectric Ladyland». Καταδικασμένο να αγαπηθεί!