Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, οι οποίες συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος για δεύτερη ημέρα, απογοήτευσε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι ρευστοποιήσεις στη διάρκεια της τελευταίας ώρας. Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης εναλλασσόταν γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο και τελικά η αμφίρροπη τάση σταθεροποιήθηκε σε αρνητική, παρασύροντας και το ευρύτερο φάσμα της αγοράς. Το αρνητικό δε αποτέλεσμα ήρθε ύστερα από την αρχική ανοδική προσπάθεια, καθώς ο Γενικός Δείκτης ωθήθηκε στο άνοιγμα υψηλότερα των 2.

Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, οι οποίες συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος για δεύτερη ημέρα, απογοήτευσε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι ρευστοποιήσεις στη διάρκεια της τελευταίας ώρας. Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης εναλλασσόταν γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο και τελικά η αμφίρροπη τάση σταθεροποιήθηκε σε αρνητική, παρασύροντας και το ευρύτερο φάσμα της αγοράς. Το αρνητικό δε αποτέλεσμα ήρθε ύστερα από την αρχική ανοδική προσπάθεια, καθώς ο Γενικός Δείκτης ωθήθηκε στο άνοιγμα υψηλότερα των 2.130 μονάδων, περιοχή την οποία επαναπροσέγγισε στη συνέχεια σχηματίζοντας «διπλή οροφή». Επακολούθησαν αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμων προτού ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει ραγδαία στο χαμηλό των 2.087 μονάδων, κοντά στο οποίο έκλεισε τελικά, και συγκεκριμένα στις 2.089,71 μονάδες με απώλειες 1,09%.

Τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης FΤSΕ-20 που υποχώρησε κατά 1,68%, στον οποίο μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν ανοδικά (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CocaCola). Πλαγιοκαθοδική πορεία ακολούθησε ο δείκτης FΤSΕ-40 που έκλεισε με απώλειες 1,22%, ενώ χαμηλότερα κατά 0,36% τερμάτισε ο δείκτης FΤSΕ-80, μολονότι διήνυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος.

Ο αμιγής τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 167,9 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 63,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, εκ των οποίων περίπου τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 73 ανοδικές, 103 καθοδικές και 141 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Ενώ η μετοχή είχε διατηρήσει τις δυνάμεις της υψηλότερα των 16 ευρώ στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μετά το ανοδικό ξεκίνημα στο υψηλό των 16,32 ευρώ, στη συνέχεια διέσπασε καθοδικά και τα 16 ευρώ και, καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν στις δημοπρασίες, έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στα 15,63 ευρώ με απώλειες 2,92%. Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2009 της κορυφαίας εισηγμένης.

* ΔΕΗ: Υστερα από τη συσσώρευση και την ελαφρά συμπίεση των προηγούμενων ημερών, επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη μετοχή, η οποία ξεκίνησε με αυξημένη ανοδική δυναμική που την ώθησε στο υψηλό των 12,97 ευρώ. Αφού πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της υψηλότερα των 12,80 ευρώ, η μετοχή ανέκαμψε ραγδαία στη διάρκεια των δημοπρασιών, όπου έκλεισε στα 12,98 ευρώ με υπεραπόδοση 3,84%. Εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας η μετοχή αποτελεί ελκυστική επιλογή για μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα χαρτοφυλάκια, καθώς είναι προκλητικά υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική αξία, τα θεμελιώδη και τις προοπτικές της εισηγμένης.

* ΟΠΑΠ: Μαζί με τη ΔΕΗ και την Coca-Cola ήταν οι μετοχές που έδωσαν το θετικό πρόσημο στην αγορά για όσο αυτό διήρκεσε. Ο εν λόγω τίτλος κινήθηκε γύρω από τα 17 ευρώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2,20% ως το τέλος, αλλά στις δημοπρασίες πιέστηκε στα 16,83 ευρώ, όπου και έκλεισε περιορίζοντας τα κέρδη του στο 0,24%.

* ΕΥΔΑΠ: Υστερα από διάστημα σχεδόν δύο μηνών η μετοχή επανέκτησε τα 6 ευρώ από προχθές και τα κατοχύρωσε χθες κλείνοντας στα 6,17 ευρώ με απόδοση 1,48%, ενώ συμπλήρωσε την τέταρτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση, παρά την αρνητική εικόνα της αγοράς στην ίδια χρονική περίοδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.