ΤΙΦΛΙΔΑ Στημένη προβοκάτσια από τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι θεωρεί η αντιπολίτευση στη Γεωργία το ψεύτικο ρεπορτάζ για την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του φιλοκυβερνητικού σταθμού Ιmedi. Ηταν μια «εισβολή» που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά κατατρόμαξε χιλιάδες ανθρώπους και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην κατάρρευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας καθώς αμέτρητοι Γεωργιανοί αναζητούσαν επί ματαίω ειδήσεις από το μέτωπο.
Το κανάλι παρουσίασε σαν «αναπαράσταση πιθανών γεγονότων» την «είδηση» της εισβολής, αλλά φυσικά πολλοί τηλεθεατές δεν είδαν ποτέ την προειδοποίηση. Οταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για φάρσα, δεκάδες εξαγριωμένοι Γεωργιανοί συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του καναλιού, ενώ η ηγέτις της αντιπολίτευσης Νίνο Μπουρτζανάτζε χαρακτήρισε «αηδιαστική» την προβολή του ψευδούς ρεπορτάζ.
Σε ανακοίνωσή του το «Δημοκρατικό Κίνημα για μια Ενωμένη Γεωργία» της κυρίας Μπουρτζανάτζε τόνισε ότι η τηλεοπτική «φάρσα» είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι «η ηγεσία της Γεωργίας έχει σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα στη χώραμέσω τρομοκρατίας στην ενημέρωση». «Ο Σαακασβίλι έχει ανάγκη από τη μόνιμη απειλή της Ρωσίας, γιατί αυτό είναι το μοναδικό του επιχείρημα για να παραμένει στην εξουσία» συμπλήρωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαλώμη Ζουραμπισβίλι .
Τόσο η αντιπολίτευση της Γεωργίας, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πρώην συνεργάτες του κ. Σαακασβίλι, όσο και πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η ημίωρης διάρκειας «φάρσα» αποτελεί οργανωμένη επιχείρηση κατατρομοκράτησης του λαού και «μαύρη» προπαγάνδα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου, τους οποίους επιχείρησε να παρουσιάσει σαν προδότες και συνεργάτες του εχθρού.
Οπως προκύπτει, μάλιστα, το ψεύτικο θέμα- το οποίο είχε τίτλο «Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της Γεωργίας» και διαβεβαίωνε, με την κατάλληλη επένδυση από αληθινά πλάνα από τον «πόλεμο των πέντε ημερών» του 2008, ότι ο πρόεδρος Σαακασβίλι είχε ήδη δολοφονηθεί και τα ρωσικά τεθωρακισμένα προελαύνουν ανενόχλητα προς την Τιφλίδα- ήταν τελικά ένα «σενάριο» που δημιούργησε ο φιλοκυβερνητικός σταθμός ως «απάντηση» στη συνάντηση δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
O ίδιος ο κ. Σαακασβίλι χαρακτήρισε μεν «δυσάρεστο» το ρεπορτάζ, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι το σενάριο ρωσικής εισβολής «είναι εξαιρετικά κοντά στην πραγματικότητα» και, κυρίως, πως «όποιος σφίγγει χέρι που είναι βαμμένο με αίμα Γεωργιανών δεν έχει αξιοπρέπεια», εννοώντας προφανώς τη χειραψία των αντιπάλων του με τον «τσάρο» Πούτιν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο συνοδευτικό «σπικάζ» η κυρία Μπουρτζανάτζε εφέρετο να καλωσορίζει και να ευχαριστεί προσωπικά τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη χώρα.
Και στη Ρωσία πάντως τα ΜΜΕ υποδέχτηκαν την «είδηση» με έκδηλη ανησυχία, καθώς σίγουρα πέρασε από το μυαλό αρκετών δημοσιογράφων η πιθανότητα να μην πρόκειται για ψέμα. Ετσι, τα περισσότερα κανάλια διέκοψαν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους για να μεταδώσουν την «εισβολή» σε έκτακτα δελτία, για να τη διαψεύσουν με σκωπτικά σχόλια αμέσως μετά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο χαρακτήρισε αργότερα «ανεύθυνη και ανήθικη» την προβολή.