Ο Αλντο Μόρο, διετέλεσε πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τις περιόδους 1963-1968 και 1974-1976.Ξεκίνησε απόβουλευτής τουΧριστιανοδημοκρατικού κόμματοςτο 1946, έγινε γραμματέας του κόμματος και τελικά πρόεδρός του.
Στις 16 Μαρτίου 1978,στη διασταύρωση των οδών Φάνι και Στρέζατου, τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιώνακινητοποίησαν τη Φίατ 130 του Μόρο καθώς και το αυτοκίνητο «Alfetta»των σωματοφυλάκων που ακολουθούσε.Οι απαγωγείςμε αυτόματο εκτέλεσαν τόσο τους σωματοφύλακες που επέβαινανστο αυτοκίνητο του Μόρο όσο και αυτούςστο όχημα που ακολουθούσε. Οι επιτιθέμενοι φρόντισαν να μην αφήσουν κανένα μάρτυρακαθώς «έδωσαν»την χαριστική βολή εναντίον όλων όσων είχαν πυροβολήσει.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ένοπλης ομάδας, απήγαγαν τον Αλντο Μόρο.Λίγο πριν την επίθεσηκατευθυνόταν με την πενταμελήσυνοδεία τουπρος τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου και θα γινόταν συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Αντρεότι που θα είχε για πρώτη φορά τη στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος, κάνοντας πράξη τον λεγόμενο ιστορικό συμβιβασμό.
Ο Μόροκρατούνταν επί 55 μέρες σε ένα κρησφύγετο δυτικά της Ρώμης, 15 μέτρα κάτω από το έδαφος. Δέκα μέρες μετά την απαγωγή του, οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» δημοσιοποιήσανεπιστολή τουΜόρομε τηνοποία ζητούσεαπότον υπουργό Εσωτερικών να γίνει τελικά η ανταλλαγή του με τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που κρατούντανστο Τορίνο.
Η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες την απελευθέρωση του Άλντο Μόρο,παρά τις εκκλήσειςτουομήρου και της οικογένειάς του για την απελευθέρωσή του.Για να αφήσουν ελεύθερο τον Μόρο, ζητούσαν την αποφυλάκιση δεκατεσσάρων μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που δικάζονταν στο Τορίνο.
Το πτώμα του Αλντο Μόρο βρέθηκε στις 9 Μαΐου στην οδό Καετάνι μέσαστοπορτ μπαγκάζενός Ρενό5που ήταν σταθμευμένο στο μέσοντης απόστασηςμεταξύ των γραφείων του Χριστανοδημοκρατικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ηαπαγωγή και δολοφονία του Μόροκατάφερε καίριο χτύπημα στην ενότητα των Ερυθρών Ταξιαρχιών αφούμετά την ενέργειά τους αυτήδημιουργήθηκαν διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της οργάνωσης.
Το επόμενο διάστημα, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν μετά από μια σειρά δίκες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του Μόρο, η Αννα – Λάουρα Μπραγκέτι των Ερυθρών Ταξιαρχιών με το βιβλίο της «Aldo Moro/ Η ομηρία»κατέγραψετην τρομοκρατική δράση της και περιέγραψε τις τελευταίες 55 μέρες της ζωής του Αλντο Μόρο σε ένα σπίτι που είχεαγοράσει ηίδιαγια τους σκοπούς και τις δράσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
Η δολοφονία του Αλντο Μόρο σε αριθμούς
Η επίθεση στον Μόρο και τη συνοδεία του διήρκησε 3 λεπτά (09:02-09:05)
Εμεινε όμηρος των απαγωγέων του επί 55 μέρες
Ακολούθησαν τέσσερις μεγάλης δημοσιότητας και διάρκειας δίκες
Γράφτηκαν διακόσια βιβλία
Αμέτρητα άρθραδημοσιεύτηκαν στον παγκόσμιο Τύπογια τη συγκλονιστική αυτή ιστορία
Το «Βήμα» παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό τη δραματική ιστορία
Εμφύλιος σπαραγμός απειλείται στην Ιταλία 17-3-1978
Απαγωγείς: «Χτύπημα στην καρδιά του κράτους» 17-3-1978
Ξένη μυστική υπηρεσία οργάνωσε την απαγωγή 18-3-1978
Φωτογραφία του Μόρο στάλθηκε σε εφημερίδα 19-3-1978
Γράμμα του Μόρο: «Είμαι ζωντανός» 2-4-1978
Δραματική έκκληση του Μόρο να ανταλλαγεί με τρομοκράτες 5-4-1978
Πιθανή η ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών στην απαγωγή Μόρο 12-4-1978
Συγκλονίζεται η Ιταλία με τον φόνο του Μόρο 19-4-1978
Η Ιταλία πάγωσε… Ο Μόρο νεκρός 19-4-1978
Η αναζήτηση του πτώματος 20-4-1978
Βρέθηκε το πτώμα του Μόρο 10-5-1978
Η κρύπτη όπου κρατούνταν ο ιταλός πρωθυπουργός 17-5-1978